Започна изкупната кампания на тютюна в Благоевградския регион, предаде БНТ.

...
Започна изкупната кампания на тютюна в Благоевградския регион, предаде БНТ.
Коментари Харесай

Производителите на тютюн изнемогват – много труд, ниски изкупни цени

Започна изкупната акция на тютюна в Благоевградския район, съобщи Българска национална телевизия. Производителите обаче се оплакват от ниските цени, които оферират компаниите тази година.

Зикра Абдюхова и Исмет Чаушев от село Дебрен отглеждат тютюн от дълги години. Казват, че това е единственото им прехранване и с изкараните пари от суровината едвам покриват разноските си за живот.

" Не ни стигат парите, доста труд, доста работа, а пък, е по този начин в този момент, като ти го дадат с ниска цена, а пък като виждаш всички цени се подвигат, просто изнемогваш ", споделя Зикра.

" Искаме да тръгне тоя тютюн, друго не можем към този момент, това не е да идем в друга страна, къде да идем в друга страна. Ама какво ще хапвам, по тази причина съм с това палто ", добавя Исмет.

Друга опция на тютюна и през лятото бране на билки и горски плодове в региона на селата край Сатовча и Хаджидимово съвсем няма.

" Ако има нещо друго да се работи, напряко го махаме тютюна, напряко го махаме. Ако има друга годишна продукция, нещо да става в нашия край. Ние не можем да си изкараме разноските единствено за тютюна. На магаре, на кон ще вземеш да ореш нивите, всичко е наръка. Не се хващат двата края. В краен случай би трябвало да се препитаваш някак ", съобщи Хюсеин Хатив.

За разлика от тази година, предходната за кг тютюн компаниите са плащали сред 8 и 10 лв..

" На пазара сме от две седмици. Купуваме. Според качеството първа класа, втора, трета. Тютюните са всевъзможни. Малко сме купили, хората се въздържат от пласиране, чакат някакви цени по-високи от изследването, от диалога с хората, това е ", разяснява Расим Шакиров, който е чиновник във компания за изкупуване на тютюн.

" Няма прецизни правила, няма прецизни сдружения, настоящи, които да поправят или да водят диалози, договаряния със самите компании изкупчици и от наша страна като самите производители. Там се къса нишата на бранша. Самите компании са като недосегаеми, те не водят договаряния или не беседват с производителите ", сподели ръководителят на сдружението " Басма " Иван Сабахлъков пред националната телевизия.

Тютюнопроизводителите чакат по-висока цена за реколтата. В момента множеството от тях не предават суровината с вярата компаниите да предложат по-добри цени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР