Започна балотажът на президентските избори във Франция в неделя. Французите

...
Започна балотажът на президентските избори във Франция в неделя. Французите
Коментари Харесай

Франция гласува на втория тур за президент

Започна балотажът на президентските избори във Франция в неделя. Французите избират сред Еманюел Макрон, центрист и настоящ президент, и крайнодясната Марин Льо Пен.

Това е втори балотаж сред двамата, откакто през 2017 година Макрон завоюва с близо 66% по отношение на към 33% за Льо Пен. Очаква се резултатът от изборите през 2022 година да се отрази на цялостната политика на Франция по отношение на войната в Украйна, както и на политиката на Франция по отношение на Европейския съюз и Запада.

Избирателните секции бяха отворени в 8 часа сутринта локално време и ще затворят в 20:00 ч. Общо 49 милиона души имат право да гласоподават. Първоначалните прогнози на социолози се чакат незабавно след приключването на изборите.

До обяд са дали своят вот към 26,4% от гласоподавателите - с две точки по-малко по отношение на 2017 година, когато окончателната изборна интензивност към този момент беше на най-ниската си точка от близо половин век.

Проучванията на публичното мнение през последните дни дадоха на Макрон солидна и леко възходяща преднина. Според анализатори Льо Пен остава на творо място макар напъните си да смекчи имиджа си, както и някои от политиките на крайнодясната си партия "Национален фронт ".

В неделя се организират и парламентарни избори в Словения, където ръководещият Янез Янша се изправя против с природозащитническото „ Движение на свободата “, отпред с Роберт Голоб. Според изследванията дясноцентристката партия на Янша SDS е съвсем изравнена придвижването на Голоб.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  За какво свидетелстват ексхумираните тела в Буча  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР