Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова взе участие в заседанието

...
Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова взе участие в заседанието
Коментари Харесай

Съвет „Общи въпроси“ подготви предстоящата среща на върха на ЕС

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова взе присъединяване в съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ на Европейски Съюз, което се състоя в Брюксел.

Основният акцент в работата на министрите беше подготовката на идното на 15 декември постоянно съвещание на Европейския съвет. В дневния ред бяха също тематиките, свързани с политиката на разширение на Европейски Съюз, прозрачността и таргетиране на политическото рекламиране, Годишния разговор по отношение на върховенството на закона, законодателното програмиране, Европейския учебен срок и резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа.

Съветът продължи работата си по подготовката на Европейския съвет на 15.12.2022 година Основните точки от дневния ред на водачите ще бъдат тематиките Украйна/ Русия, енергетика и стопанска система, сигурност и защита, Южно съседство и външни работи – Транс-атлантически връзки и връзките със страните от Западните Балкани.

Министрите поддържаха ускорена работа по деветия санкционен пакет по отношение на Русия и препотвърдиха поддръжката си за Украйна в подтекста на съветската експанзия и актуалните сложни зимни условия.„ Предоставянето на поддръжка от страна на Европейски Съюз за Украйна в подтекста на тежките зимни условия е от основна значимост и България дава своя принос в подтекста на решението на Народно събрание за даване на помощ на Украйна “, сподели българският заместник-министър.

Тя добави, че пътят към възобновяване на Украйна ще бъде дълъг и сложен, само че следва да стартираме да вървим по него още в този момент.

Друга значима тематика, която още веднъж е обвързвана с съветските военни дейности против Киев, са високите цени на енергийните запаси и проблемите за енергийната сигурност на Европейски Съюз.

Министрите означиха постигнатия прогрес досега и приканиха за бързо решение за ограничения за понижаване на бремето от високите цени на силата за потребителите и бизнеса.

Министрите показаха очакване водачите да утвърдят значимо решение в границите на политиката на разширение на Европейски Съюз, а точно да бъде възложен статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз на Босна и Херцеговина.

Подчертана беше значимостта на трансатлантическите връзки в подтекста на актуалните големи опасности за сигурността в Европа и света. Диалогът с Вашингтон по използването на американския антиифлационен закон би трябвало да продължи в интерес и на двете страни.

България и Румъния желаеха въпросът за разширението на Шенгенското пространство да бъде разискван от водачите в границите на идния Европейски съвет на 15 декември.

Българският заместник-министър прикани за открита и почтена полемика на водачите по тематиката, с оглед реализиране на решение допустимо най-скоро през 2023 година

Съвет „ Общи въпроси “ одобри изводи по политиката на разширение на Европейски Съюз. Заместник-министър Петрова изрази задоволство от признатите изводи по тематиката, съдържащи препотвърждение на към този момент постигнатите договорености по отношение на започване на действителни договаряния за участие на Северна Македония при осъществяване на поставените на 18 юли 2022 година условия от Съвета и условията в Преговорната рамка.

Българският заместник-министър изрази съществено безпокойствие от засилващия се брой офанзиви, стимулирани от ненавист и ориентирани против жители на Северна Македония с българско съзнание. В тази връзка бе показана декларация от името на България, в която се подчертава върху нуждата от дейно гонене и наказание на закононарушенията от ненавист от управляващите в Северна Македония. Темата е част от върховенството на закона и главните свободи, които са основен аршин за прогрес в процеса на присъединение към Европейския съюз.

Съветът разиска частите от годишния отчет Европейска комисия за положението на господство на правото в Европейски Съюз, касаещи Полша, Португалия, Румъния, Словения и Швеция (до момента са разисквани 20 ДЧ, включително България).

Европейската комисия показа своята законодателна стратегия. Работната стратегия на Комисията включва 43 нови политически начинания, които обгръщат всичките шест съществени амбициозни цели, изложени в политическите насоки на ръководителя Фон дер Лайен, и са директно свързани с речта ѝ за положението на Съюза за 2022 година и с писмото за планове. Те са: Европейската зелена сделка; Подготвена за 20 цифровата епоха Европа; Икономика, която работи за хората; По-силна Европа на международната сцена; Утвърждаване на европейския метод на живот и Нов подтик за европейската народна власт.

Много от основните начинания в тази работна стратегия отразяват също и резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа. Съветът утвърди Съвместна декларация на Съвета, Европейска комисия и Екологичен потенциал по законодателните цели на Европейски Съюз за 2023-2024 година Предстои водачите на трите европейски институции подпишат Съвместната декларация на 15.12.2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР