Замърсяването в реките по света с лекарства и фармацевтични продукти

...
Замърсяването в реките по света с лекарства и фармацевтични продукти
Коментари Харесай

Как фармацевтичните съставки в реките заплашват здравето на хората по света

Замърсяването в реките по света с медикаменти и фармацевтични артикули съставлява "заплаха за околната среда и здравето на хората в международен мащаб ", се споделя в нов отчет.

Парацетамол, никотин, кофеин, както и медикаменти против епилепсия и диабет, са засичаните постоянно в реките, съгласно изследването на Университета на Йорк.

Изследването е измежду най-мащабните в международен мащаб.

Реките в Пакистан, Боливия и Етиопия са измежду най-замърсените, до момента в който тези в Исландия, Норвегия и Амазония пък са в най-хубаво положение в това отношение.

Ефектът от доста от най-често срещаните фармацевтични съставки в реките към момента е значително незнаен.

Вече обаче е добре открито, че разтворените човешки контрацептиви могат да обиден развиването и репродукцията на рибите, а учените се притесняват, че увеличеното наличие на антибиотици в реките може да ограничи успеваемостта им като медикаменти.

В изследването са направени проучвания на водни проби от над 1 000 тестови обекта допълнително от 100 страни.

Като цяло в над една четвърт от тестваните 258 реки наличието на по този начин наречените "активни фармацевтични съставки " е било на равнища, които се смятат за рискови за водните организми.

"Обикновено това, което се случва, е, че ние вземаме тези химикали, те оказват някакъв мечтан резултат върху нашите тела, след което напущат организмите ни, " споделя пред BBC лекар Джон Уилкинсън, който оглавява екипа, изготвил изследването.

"Това, което знаем в този момент, е, че даже и най-модерни водопреработвателни фабрики не са изцяло способни да разградят тези съставни елементи, преди те да доближат до реките или езерата. "

Двете най-често засичани фармацевтични съставки са карбамазепин, който се употребява при лекуването на епилепсия и болки в нервите, и метформин, употребен при лекуването на диабет.

В реките също по този начин са засечени високи концентрации на субстанции, свързани с метода на живот на хората, като кофеин (кафе) и никотин (цигари), както и на болкоуспокояващото парацетамол. В реките в Африка е засечена и висока централизация на артемизинин, употребен в медикаментите против малария.

"Можем да кажем, че резултатът от съществуването на такива фармацевтични субстанции в реките евентуално ще бъде негативен, само че би трябвало да се създадат самостоятелни проби, а към този момент има релативно малко изследвания, " споделя лекар Вероника Едмъндс-Браун, воден еколог от университета в Хартфордшър.

"Положението само ще се утежнява, защото използваме от ден на ден фармакологични решения за всевъзможни болести, без значение дали те са физически или душевен. "

Според отчета увеличеното наличие на антибиотици в реките може също по този начин да докара до развиването на резистентни бактерии, което ще навреди на успеваемостта на медикаментите и в последна сметка, ще съставлява опасност за околната среда и здравето на хората.

Най-замърсените реки са значително в среди с ниски до междинни приходи и в региони, където има изхвърляне на отпадъчни води, неприятно ръководство на отпадъчните води и произвеждане на фармацевтични артикули.

"В Нигерия и Южна Африка има реки с доста висока централизация на фармацевтични съставки и това на процедура се дължи на неналичието на инфраструктура във връзка с пречистването на отпадъчните води, " споделя лекар Мохамед Абдула от Бирмингамския университет.

"Това е най-притеснително, тъй като най-уязвимото население с минимален достъп до опазване на здравето е най-изложено на всичко това. "

Относно въпроса какво може да се направи, лекар Уилкинсън има малко депресиращо виждане. "Ще са нужни доста хора, които са доста по-умни от мен, с цел да се оправят с казуса, " споделя той. "Едно от дребното неща, които могат да имат резултат сега, е подобаващата приложимост на медикаменти. "

Това значи ограничението на достъпа до медикаменти, като антибиотици, и по-строги ограничавания на дозите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР