Северна Корея променя конституцията и се обявява за ядрена държава

...
Законодателният орган на Северна Корея закрепи статута на страната като
Коментари Харесай

Законодателният орган на Северна Корея закрепи статута на страната като сила с ядрени оръжия в конституцията, съобщиха държавните медии в четвъртък.

„Политиката на КНДР за изграждане на ядрени сили е станала постоянна като основен закон на държавата, който никой няма право да пренебрегва с каквото и да било“, каза лидерът Ким Чен Ун на заседание на Държавното народно събрание, което се проведе Вторник и сряда, съобщи информационната агенция KCNA.

КНДР е акронимът на официалното име на страната.

Северна Корея е провела рекорден брой оръжейни тестове тази година и отношенията с Южна Корея и Съединените щати са много напрегнати , на фона на опасения, че Пхенян може да проведе първия си ядрен опит от 2017 г. насам. Той е извършил общо шест от 2006 г. насам.

Преди година асамблеята прие закон, обявяващ Северна Корея за държава с ядрени оръжия и Ким каза, че този статут е " необратимо." Този нов закон също така позволява превантивното използване на ядрени оръжия.

Сега, още повече помрачавайки надеждите за денуклеаризация, събранието отиде по-далеч, като посочи този статут на ядрени оръжия в самата конституция.

„Това е историческо събитие, което предостави мощен политически лост за забележително укрепване на способностите за национална отбрана“, каза Ким, според KCNA.

Ким каза също, че Съединените щати, Южна Корея и Япония са формирали „триъгълен военен съюз“ и това „най-накрая доведе в появата на „азиатската версия на НАТО“, основната причина за войната и агресията.“

„Това е само най-лошата реална заплаха, а не заплашителна реторика или въображаемо образувание“, каза Ким.

Северна Корея проведе поредица от забранени оръжейни тестове досега тази година, като последният включваше две балистични ракети с малък обсег на 13 септември, докато Ким се готвеше да пътува до Русия за среща на върха с президента Владимир Путин.

Миналият месец също се провали в вторият си опит да изведе шпионски сателит в орбита.

САЩ, Южна Корея провеждат военноморски учения с Япония

Южна Корея и Съединените щати засилиха сътрудничеството в отбраната в отговор, като организираха съвместни учения, както и военноморски учения с Япония.

Отношенията между двете Кореи са в най-ниската си точка от години, а дипломацията е в застой след неуспешни опити за обсъждане на денуклеаризацията на Пхенян.

На 2 септември Северна Корея организира "симулирана тактическа ядрена атака" тренировка с фалшиви атомни бойни глави, прикрепени към две крилати ракети с голям обсег, които бяха тестово изстреляни в океана, съобщи KCNA.

Той каза, че операцията е "противодействие" в отговор на съвместна военна дейност на американски и южнокорейски сили което според агенцията е ескалирало напрежението в региона.

Посещението на Ким в Русия – първата му чужбина след пандемията на коронавируса – разпали опасенията на Запада, че Москва и Пхенян ще се противопоставят на санкциите и ще сключат оръжейна сделка.

Москва е смята се, че се интересуват от закупуването на севернокорейски боеприпаси, за да продължат да се бият в Украйна, докато Пхенян иска помощта на Русия, за да развие своята международно осъдена ракетна програма.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР