Законът за социалните услуги не се отнася до семействата и

...
Законът за социалните услуги не се отнася до семействата и
Коментари Харесай

Сачева: Не провеждаме антисемейни политики

Законът за обществените услуги не се отнася до фамилиите и фамилните връзки. Тези тематики от години се регулирали от други закони. В Закона не се вкарва нищо ново в това отношение, единствената смяна по отношение на дефиницията на дете в риск е, че от дефиницията е извадено дете с увреждане, тъй като то не можело незабавно да бъде сложено като дете в риск. Това изясни в изявление за бТВ новият обществен министър Деница Сачева.

По тази причина съгласно нея няма рационално съображение да се водят митинги точно с искане за анулация на това антисемейно законодателство. Създаде се неуравновесеност по отношение на отнемането на деца, антисемейните политики, които изрично настоявам че държавното управление не организира, съобщи Сачева.

Тя разясни, че обществени услуги се организират у нас от 15 години, като те се извършват от общините. Само 15% от тези услуги се провеждали от неправителствени организации по нейни думи.

Запитана за какво тогава Законът за обществените услуги се отсрочва с 6 месеца, Сачева акцентира, че при толкоз огромно публично съмнение и най-хубавото политическо решение не може да бъде въвеждано принудително, а би трябвало да има цялостното разбиране на обществото, че този закон се прави в негова изгода, а не срещу него.

Социалните служащи не лишават деца, те ги връщат в фамилиите, безапелационен бе общественият министър. Тя уточни, че за предходната година обществените служащи са работили с над 1300 деца, с цел да не бъдат те изоставени от фамилиите си.

Относно случая в Балша Сачева изясни, че там има правосъдно решение за връщане на детето и от дни обществените служащи вършат опити да върнат детето на майка му. Тя обаче ги уведомила, че сега няма адрес, на който да го одобри.

Деца в България не се лишават поради беднотия, акцентира общественият министър и разясни, че в тази ситуация с детето от Балша основанията не са били липса на приходи.

По нейни думи главен фактор за лишаване на деца у нас са не битовите условия, а обстановките, които заплашват живота и здравето на децата и попречват развиването им.

Сачева посочи, че политиката страната е детето да остава в фамилията.

Относно случая с децата от Кардам, чиято майка изчезна, тя изясни, че сега децата са настанени при баба си и по този метод остават в разширеното семейство.

Дори когато има дете в риск, то не се извежда неотложно отвън фамилната среда. Може да бъде настанено преди всичко при близки и родственици и едвам когато има отвод от тях, се извежда на друго място, разясни Сачева.

Тя бе безапелационна, че няма риск обществените закони да се трансфорат в печеливш бизнес за НПО-тата.

По нейни думи общият бюджет на обществените услуги е 294 млн. лв., като те включват домове за възрастни хора, дневни центрове за деца с увреждания и грижи за бездомни хора.

Тя заяви, че центърът за деца с увреждания, за койтото Би Би Си направи следствие, ще бъде затворен от 1 февруари.

По тематиката за болничните Сачева уточни, че незаплащането на 1 до 3 дни е процедура в 13 страни. В България това по нейни думи не е процедура, което доказвало, че сме много обществена страна. Само за 8 месеца сме платили над 400 млн. лв. за болнични, посочи тя.

Относно втория дирек от пенсията Сачева изясни, че към момента няма безапелационни планове и предстоят срещи с Асоциацията на пенсионните сдружения, КФН, работодатели и синдикати.

Тя акцентира, че близо 1,2 млн. пенсионери към този момент би трябвало да са получили коледните си добавки и подсети, че от 1 юли следващата година минималната пенсия става 250 лева и 800 000 души ще получат в допълнение нарастване на пенсиите.

Запитана дали ще се случи упованието, че вторият дирек от пенсията ще добави първият, тя уточни, че сега у нас доста хора съзнателно се обезпечават под прага на минималната работна заплата. Преди да получим оптималния размер, би трябвало да дадем оптималния принос, безапелационна бе тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР