Загубили сме нещо много важно през годините - мястото на

...
Загубили сме нещо много важно през годините - мястото на
Коментари Харесай

Йотова каза какво е загубила България

" Загубили сме нещо доста значимо през годините - мястото на България в международния културен пъзел. Нашият облик не е ослепителен, а сме страна, която основава книжовност, език, страна, която има какво да каже. В този смисъл е неприемливо да нямаме собствен културен център, собствен културен институт. Какво не ни доближава? Или може би е нихилизъм или е фактът, че културата от години не е наш приоритет. "

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференцията „ Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония “, която се организира в София под патронаж на президента Румен Радев.

" Само преди 20 дни открихме в Битоля български културен клуб, на българите живеещи в РСМ. За нас това е българският дом - там, където ще се приказва за еднаквост, обичаи и ще се възпитават поколенията. За страдание, в лапите на тежката агитация и с езика на омразата, нашите сътрудници от РСМ се пробваха не просто да омаловажат клуба, а и да стартират език, който към този момент от дълго време сме не запомнили. Аз зная доста добре, че и ние имаме огромна виновност. В последните години пропиляхме доста благоприятни условия, българската политика и българската позиция можеше да бъде доста по-активна на всяка равнище. Оставихме тези връзки да се развиват от единствено себе си и по инерция, забравихме да покажем българската позиция и загубихме опцията да я представим пред нашите европейски, надалеч преди да стартира да се приказва за отваряне на договарянията. Не може да бъде направена и крачка обратно с правата на българите в РСМ. Последния образец, който дадох, демонстрира, че още сме доста обратно ", безапелационна бе вицепрезидентът Йотова.

Тя настоя, че няма смисъл да сме в Европейски Съюз, в случай че не отстояваме правата и свободите на македонските българи, написа " Епицентър ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР