Загубата на ледена маса около Гренландия е променила посоката на

...
Загубата на ледена маса около Гренландия е променила посоката на
Коментари Харесай

Тревожно! Северният полюс се измести на изток с невиждана досега скорост

Загубата на ледена маса към Гренландия е трансформирала посоката на придвижване на северния полюс и той се е изместил на изток към Лондон. Изменението е два пъти по-бързо от засичаните през последните 16 години.

Преди 2000 година оста на въртене на Земята се е предвижвала към Канада, само че по-късно разпределението на водни маси сензитивно се е трансформирало и посоката от запад се е преместила на изток, като скоростта на изместването се е нараснало.

Провокаторът на тази смяна е бил регионът към Гренландия, при който се следи пренасяне на ледовете от едната в другата му част.

Топенето на ледовете в Гренландия е провокирало голяма загуба на ледена маса в Западна Антарктика и в това време е довело до увеличение в Източна Антарктика, демонстрират данните на НАСА.

Това преразпределение изяснява придвижването на северния магнитен полюс, само че и учените са изумени от двойната скорост, с която се е предвижил към Гринуичкия мередиан.

Това е голямо завъртане, споделя Суренда Адхикари от НАСА, който напомня и че от 2000 година, когато е засечено изместване на полюсите, не е следен завой от 17 сантиметра за една година, какъвто е регистриран в този момент.

 Глобално стопляне

За последните 16 години Северният полюс се е изместил на изток със 75 сантиметра, а към тях са и последните регистрирани 17 сантиметра.

Наблюденията на това изместване демонстрира, че то не е непринудено и никога не може да се каже, че се генерира единствено. За сходна смяна е належащо голямо количество сила, която е способна да измести оста на въртене.

С увеличението на ледената маса в Източна Антарктика се притегля и оста на Земята на изток. Според учените обаче има и нещо в допълнение, което е довело до подобен скок в измерените сантиметри.

Според догатката на откривателите отговорът се крие в Евразия и по-точно в региона на Индийския океан и Каспийско море.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР