Загадките на цивилизацията Муиска в Древна Колумбия. Цивилизацията Муиска (или

...
Загадките на цивилизацията Муиска в Древна Колумбия. Цивилизацията Муиска (или
Коментари Харесай

Загадките на цивилизацията Муиска в Древна Колумбия

Загадките на цивилизацията Муиска в Древна Колумбия. Цивилизацията Муиска (или Чибча) процъфтява в антична Колумбия сред 600 и 1600 година от н.е.. Това е една от най-високо развитите  цивилизации  в Южна Америка, наред с тези на ацтеките, маите и инките. Тяхната територия обгръща днешна Богота и нейните покрайнини. Те са спечелили огромна популярност като източник на легендата за Ел Дорадо. Муиска също са оставили доста художествено завещание в своята превъзходна златна работа, огромна част от която е ненадмината от никоя друга просвета на Америка.

Общество и вяра – загадките на цивилизацията Муиска

Този дълъг 20 см сал от златна сплав има фигури, стоящи върху него. Напомня церемонията по коронясването на културата Муиска, която е дала началото на легендата за Ел Дорадо, (Museo de Oro, Богота)

Жителите на цивилизацията Муиска са живели в разпръснати селища из долините на високите Андски равнини в източната част на модерна Колумбия. Важни годишни церемонии, свързани с религията, селското стопанство и ръководещия хайлайф, помогнали за обединяването на тези разнообразни общности.

Знаем, че такива церемонии включвали огромен брой участници и включвали пеене, изгаряне на тамян и музика от тромпети, барабани, дрънкалки, камбани и окарини (керамични флейти). Общностите също по този начин били свързани посредством търговия и даже имало придвижване на квалифицирани занаятчии (особено златари) сред градовете на Муиска.

Споменава се за именитата фигура на Бочика , който идва от изток и преподава морал, закони и занаяти. Бочика (също споменаван като Немкетаха, Немкетеба и Садигуа) е фигура в религията на Муиска, която населява Алтиплано Кундибояцензе по време на идването на испанските конквистадори в централните планини на Андите на днешна Колумбия.

Муиска са ръководени от вождове, подпомагани от духовни водачи. Муиските управляват и пазят своята територия с оръжия като тояги, копиехвъргачки, стрели и копия. Войните също имали защитни шлемове, бронирани нагръдници и щитове. Те вземали трофейни глави от своите победени врагове и от време на време принасяла в жертва пленници, с цел да умилостивят своите богове. Въпреки това, войната е била мощно ритуализирана и евентуално в дребен мащаб.

1500-годишна крипта на богат боец, заровен със брачна половинка и деца, открита в античен съветски град

Има задоволително доказателства, да вземем за пример, че артикули като злато, черупки, пера, скотски кожи, тютюн, сол, листа от кока и други хранителни артикули са били търгувани със прилежащи колумбийски култури като Толима и Кимбая . Скъпоценните артикули били непокътнати за елита на Муиска, както и ловът и месото.

 оброчни блага в религията на муиска културата
Източник: kakda.org

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР