Заедно със санкциите срещу десетки физически и юридически лица от

...
Заедно със санкциите срещу десетки физически и юридически лица от
Коментари Харесай

САЩ обвиниха Русия и за кибер атаки срещу енергетиката

Заедно със глобите против десетки физически и юридически лица от Русия, администрацията на президента Доналд Тръмп за пръв път публично упрекна Москва за почнали преди две години кибер офанзиви и против енергийната мрежа на страната, предадоха организациите.

Съобщението беше оповестено по едно и също време от Министерството на вътрешната сигурности от Федералното бюро за следствие. В него се споделя, че " многофазова акция за навлизане от съветски държавни кибер деятели " е работила против мрежи на дребни търговски обекти, " където са конфигурирали вируси, провеждали са така наречен spear phishing и са получавали отдалечен достъп до мрежи на енергийния бранш ", предава dnevnik.bg.

Текстът има форма на предизвестие към всички компании от промишлеността още веднъж да ревизират равнището си на отбрана от кибер офанзиви и да внимават какво разгласяват.

Последното визира случай със фотография с висока резолюция на чиновник на компания, която е била изтеглена от руснаците. След увеличението ѝ се оказало, че зад индивида се виждат схеми за надзор и настоящи все още данни за положението им.

" Поведението на руснаците продължава да ни тревожи, а ние продължаваме да ги отблъскваме ", споделя почитан чиновник от бранша на националната сигурност. Заключението е, че кибер хакери на съветското държавно управление организират координирани офанзиви против авансово подбрани цели.

Първоначалната цел на тези интервенции е да се събере разследваща информация и данни за компютърните системи за ръководство на американските енергийни мрежи.

Проникването е било и в нуклеарната сфера, търговията, водните запаси, авиацията и индустрията. Източниците на новинарските организации не изключват да бъдат открити още пробиви.

Не е ясно какъв е резултатът от тези офанзиви, само че в известието има отпратка към разбор от предходната есен на американската компания за кибер сигурност Symantec, в който се споделя, че група с кодово име " Водно конче " (Dragonfly) е атакувала американски и европейски енергийникомпании и в някои случаи е успявала за проникне в главните системи за надзор на интервенциите.

Компанията твърдеше, че акция със инфектирани известия по електронната поща е имало в края на 2015 година и е била ориентирана против структури в Съединени американски щати, Турция и Швейцария.

Поверително предизвестие за хакерска акция против Съединени американски щати имаше през юни, само че в него не се посочваше съветското държавно управление.

Изглежда, че всички тези събития са били известни в средите на експертите, само че не и на необятната аудитория.

Бен Рийд от компанията на разбор на кибер шпионаж и компютърна сигурност FireEye споделя, че за офанзивите се е знаело и в индустриалните среди. " Хората подозираха, че Русия стои зад това, само че днешното изказване от държавното управление придава доста тежест ", цитира думите му " Ройтерс ".

Хакерите са работили особено и против инженери и механически личен състав с достъп до контролните системи. Това допуска, че руснаците са се интересували по какъв начин биха могли да пресечен или изключат тези системи, въпреки че от FireEye настояват, че не засичат да е бил юридически сходен опит.

Миналия месец от администрацията на Тръмп за трети път бе поискано от американски сенатори да даде разбор и оценка на способността на Русия да прекъсне електроснабдяването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР