Задължителното 24-часово забавяне на всички първоначални плащания от една банкова

...
Задължителното 24-часово забавяне на всички първоначални плащания от една банкова
Коментари Харесай

Как Великобритания ще се бори с банковите измами?

Задължителното 24-часово закъснение на всички първични заплащания от една банкова сметка към друга би спомогнало доста за понижаване на възходящия брой измами във финансовите среди. До този извод стигнаха законодателите на Англия.

По данни на Министерството на финансите на Острова измамниците са откраднали над 600 милиона паунда от потребителите през първата половина на 2019 година. Следователно регулаторите би трябвало да се оправят по-ефикасно с измамниците.

Тъй като паричните преводи сред сметките лишават единствено секунди, клиентите или тяхната банка разполагат с доста малко време, с цел да може механически да се реши дали е осъществена машинация, написа Reuters, базирайки се на отчет на финансовото ведомство.

Законодателите предлагат наложително 24-часово забавяне при всички първични заплащания, до момента в който всички бъдещи заплащания към същата сметка ще се правят с естествена скорост.

" Ако възникне обстановка, при която първичното заплащане е належащо неотложно, клиентът може да позвъни в банката си и да пожелае да бъдат осъществени спомагателни инспекции за освобождение на средствата ", се показва в отчета.

Някои промени даже към този момент са в ход.

За да бъдат прехвърляни пари при главните кредитори на Англия, получаващата банка би трябвало да удостовери името на титуляра адресат, което също ще спре лъжливото отклонение на пари.

Банките не харесват чак толкоз доста концепцията. Според тях въвеждането на подобен период ще бъде предизвикателство пред ИТ отделите. Освен това по-малките банки нямало да бъдат включени в системата за наложително закъснение. Според Народното събрание обаче смяната би трябвало да бъде въведена незабавно.

" Ако датата на имплементиране на текстовете е март 2020 година, регулаторните органи би трябвало да обмислят и въвеждането на наказания и санкции ", се показва още в отчета.

През първата половина на 2019 година банките, картовите компании и консуматори са предотвратили възможни измами за 820 милиона паунда, демонстрират данни на асоциацията на банкирането и финансовия бранш във Англия UK Finance.

Законодателите желаят и други принадлежности против измамите - Органът за финансово контрол (FCA) ще би трябвало да дефинира " предизвикателна " времева рамка за банките да замразят сметките, когато има доказателства за лъжливо получени средства.

Законодателите обявиха, че кодексът би трябвало да стане наложителен. Според тях FCA също по този начин би трябвало да вкара общо и точно обяснено определение " грубата немарливост " от страна на клиентите, което лимитира приемането на обезщетение. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР