Задължението на банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно

...
Задължението на банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно
Коментари Харесай

Банките са превърнати във филиал на полицейските участъци, смята Хърсев

Задължението на банките да привикват клиентите си най-малко един път годишно е следващата стъпка към внедряване на полицейщина в банковата система. Това съобщи прeд bTV финансистът Емил Хърсев във връзка измененията в Закона за ограниченията против изпирането на пари.

Той изясни, че макар че финансовите институции се пробват да противодействат на тези ограничения, международната или най-малко европейската наклонност от последните 10 години е точно тази - непрестанно налагане на нови бюрократични условия.

Съгласно последните конституционни промени, осъществени в закона, от финансовите институции към този момент се изисква периодическа актуализация на информацията за клиенти. Според Хърсев това е следващото доказателство, че задачата е банките да бъдат превърнати във " филиал на полицейските сектори ".

Той разясни, че не е наложително изискваната идентификация на клиента да бъде физическа със заставяне той да се яви на несъмнено място, а може да е и благодарение на телекомуникационни технологии.

Финансистът акцентира, че измененията са били признати още през март и не са свързани с теча на информация от системата на Национална агенция за приходите. Той не счита, че има риск от приключване на персонална информация поради хакерската офанзива.

В банковата система такова нещо като разпределяне на заем без идентификация на клиента няма, акцентира той и изясни, че това не е в полза на кредитора.

Относно сигурността на банковата система Хърсев бе безапелационен, че стрес тестванията, извършени от Европейската централна банка, не са посочили нищо по-различно от това, което към този момент са открили извършените проби от Българска народна банка - няма нито една българска банка, която да не покрива европейските условия. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР