За зимното почистване отговарят същите фирми, които се грижат за

...
За зимното почистване отговарят същите фирми, които се грижат за
Коментари Харесай

Кой трябва да чисти снега в София и защо всяка година това е проблемно

За зимното разчистване дават отговор същите компании, които се грижат за сметоизвозването Договорите с тях са за 430 млн. лева в период от пет години (2020-2025 г.) Сегашният модел на работа разрешава комфортно размиване на отговорности
Заледените тротоари в столицата за поредна година сложиха въпроса кой е виновен за зимното разчистване в столицата, по какъв начин е проведено, каква е ролята на общината, каква - на обособените жители, каква - на почистващите компании. В случая няма чак толкоз огромно значение дали градът се ръководи от Йорданка Фандъкова, или от новият кмет Васил Терзиев: за почистването в града дават отговор същите компании, които се грижат за сметоизвозването в петте региона на София против общо 430 млн. лева в границите на пет години (до 2025 г). Изключение са пътищата в планината Витоша и " Околовръсното ", които се почистват А за парковете и градините дава отговор общинско дружество.

Разбира се, работа на кмета и подчинените му дирекции в тази област, както и най-много на Столичния инспекторат, е да наблюдават за спазването на въпросните контракти. В клаузите има планувани значително наказания, при положение, че определените компании не си правят работата. Такива обаче не е известно да са налагани постоянно.

Реклама Кой би трябвало да чисти троатоара?
Самите поданици имат обвързване да почистят пред входовете на блока си, само че и фирмите-изпълнители имат отговорността да почистват тротоарите.
Фотограф: Надежда Чипева
Според договорите би трябвало да се прави " механизирано разчистване от сняг на тротоари, пешеходни зони, велоалеи " със профилирана техника и да се разпръсква сол. Включено е и ръчното култивиране и разчистване на тротоарите, подлезите, пасарелките, спирките на градския превоз.
Основните булеварди и трасетата на градския превоз в София в този момент бяха бързо почистени, само че, както се е случвало и предходни години, за минувачите не беше помислено изключително. Фотограф: Надежда Чипева
Разходка даже по централните улици " Раковска " или " Шишман " обаче сочи, че това очевидно не се случва. По-голяма част от тротоарите е заледена, почистено е към спирката на градския превоз против НАТФИЗ, само че единствено към нея, цялата велоалея е потънала в сняг, евентуално тъй като почистващата машина няма по какъв начин да мине през поставените предпазни колчета или гумените пътни разделители. Отново образец за работа " на парче ".
Машината мъчно може да почисти велоалеята, тъй като тя е заградена от антипаркинг колчета Фотограф: Надежда Чипева
Дори и да приемем, че е напълно отговорност на жителите да чистят пред жилищните кооперации, за тротоара по " Графа " би следвало се грижи общината. Уви, и той е замръзнал, а в сектора при градинката " Св. Седмочисленици " косо е паднало дърво, което и към обяд в понеделник продължава да препречва пътя, създавайки заплаха за преминаващите поради трамвайното трасе.
Фотограф: Надежда Чипева Реклама
На няколко метра от този сектор обаче чиновници чистят снега в градинката.
Личи си, че отговорностите по разчистване на улици и градини са размити Фотограф: Надежда Чипева
Тук обяснението евентуално е в размитите отговорности - до момента в който компанията " Титан " дава отговор за зимното разчистване на улиците в центъра, по друга линия се чистят парковете и градините в София - най-вече от общинското дружество " Паркове и градини ", към чиито отговорности спада " разчистване на алеите, площадките, зелените площи от шума, на алеите от сняг и местата с всеобщо придвижване - от лед през зимата, проходните скверове и езерата в парковете и градските градини ".

Природата постоянно изкарва " нескрито " резултатите от неприятното ръководство. Малко по-надолу, в затворената за ремонт към този момент следващ месец ул. " Шести септември " са събрани като в склад клони на дървета.

Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР