За втори пореден ден земеделските производители излизат на протест срещу

...
За втори пореден ден земеделските производители излизат на протест срещу
Коментари Харесай

600 трактора на входа на София: Ще прегазят ли земеделците сглобката?

За втори следващ ден земеделските производители излизат на митинг против отпадането на възбраната за импорт на зърно от Украйна. Очаква се към 600 трактора от цялата страна да се съберат на входа на София. Поне към този момент тежка техника няма да блокира центъра на града.

Протестиращите се събират с техниката си в региона на Долни Богров. Представители на всички 26 браншови сдружения от Инициативния комитет на митингите ще бъдат на мястото.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че след среща с инициативния комитет на протестиращите е било реализирано единодушие за свободно изложение на гражданска позиция, без нарушение на публичния ред и затрудняване на свободното напредване на жителите. От Министерство на вътрешните работи показват, че през днешния ден техниката ще остане в региона на Долни Богров.

Първоначално протестиращите земеделци оповестиха, че дават период на държавното управление до 15 ч., с цел да бъдат изпълнени настояванията им. В противоположен случай вечерта тежката техника ще влезе в центъра на града пред Министерския съвет. Според известието на Министерство на вътрешните работи обаче това не се чака.

Реклама

В понеделник първият ден от митингите мина с десетки блокади, при които трактори и комбайни затвориха пътища и тук-там границата с Румъния.

Във вторник сутринта депутатът от „ Продължаваме промяната “ Росен Костурков сподели, че „ тези митинги в огромната си част са инспирирани от политически претекстове и имат мощна политическа багра “.

Костурков акцентира, че страната ни създава два пъти по-малко слънчоглед от количествата, които са нужни на преработвателите. „ Не е редно тези преработватели да остават без суровина “, сподели той пред Нова и добави, че Украйна е впрегнала цялата си мощ да преработва слънчоглед, което значи, че нямат огромни количества за експорт.

По думите му производството на зърно у нас е четири пъти по-голямо от потреблението на страната. „ Няма никаква заплаха за нашите зърнопроизводители от импорт от Украйна “, сподели депутатът от ПП-ДБ. Той призна обаче, че фактически съществува проблем с вноса на изсъхнало мляко в България, както и на пчелни артикули. Там можело да се договорят квоти за импорт.

Според зам.-председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание страната е взела вярната позиция като е премахнала възбраната за импорт. По думите му това демонстрира, че в ръководството няма разнобой.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР