За военните експерти това е същинска загадка: защо Русия не

...
За военните експерти това е същинска загадка: защо Русия не
Коментари Харесай

Загадката в небето над Украйна: какво става с руската авиация?


За военните специалисти това е същинска мистерия: за какво Русия не владее небето над Украйна? Очакваше се, че още първоначално тя ще захлупи украинското въздушно пространство, само че това по този начин и не се случи. Какви са аргументите?

Защо Русия не владее небето над Украйна? Много военни специалисти си блъскат главата над тази мистерия. Та нали се очакваше, че още при започване на войната съветските Военновъздушни сили ще захлупят украинското въздушно пространство, с цел да осъществят нормалните в такива случаи цели: да унищожават колкото е допустимо повече противникови самолети и установки на противовъздушната защита (ПВО) долу на земята.

Да, още от първия ден на войната съветските въоръжени сили се опитваха да унищожават украински военни летища и установки на Противовъздушна отбрана, само че стреляха по тях основно с балистични и с крилати ракети. А сухопътното навлизане стартира на практика без преодоляване на въздушното пространство.

Смазващо превъзходство

Според разнообразни оценки Украйна разполага с 56-80 функциониращи бойни самолета, до момента в който Русия е имала при започване на войната към 300 машини, ситуирани в бази директно край украинската граница, както твърди Джъстин Бронк от английския Кралски институт по защита и сигурност, представен от немския " Шпигел " и швейцарския " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ).
 Графика, която съпоставя военната мощност на Русия и на Украйна
Тази графика съпоставя военната мощност на Русия и на Украйна
Редакцията предлага
Всъщност обаче съветските бойни самолети по-често оставаха на земята. Според Пентагона съветските Военновъздушни сили въпреки всичко правят по към 200 полета дневно, само че доста от тези полети въобще не се реализират в украинското въздушно пространство. Руските изтребители могат да поразяват цели в Украйна и от отдалеченост - с ракети въздух-земя или с крилати ракети.

Тази тактичност евентуално демонстрира, че макар огромното си въздушно предимство Русия избира да работи оптимално внимателно. Според Пентагона най-малко на част от територията си Украйна към момента разполага с боеспособна Противовъздушна отбрана. Военните експерти считат, че за отбраната на украинското въздушно пространство тя играе доста по-важна роля, в сравнение с украинските Военновъздушни сили. Украйна има релативно остарели руски системи за Противовъздушна отбрана от вида S-300, които обаче правят добра работа. Те са в положение от далечно разстояние да локализират и отстраняват освен хеликоптери, само че и бойни самолети. Преди началото на войната Украйна е разполагала с 250 установки. Колко са в този момент - това не е известно.

За защита против хеликоптери и изтребители, които летят ниско, с цел да избегнат радарите, Украйна употребява още портативни противовъздушни ракетни устройства вид " Стингър ", които още по време на руската война в Афганистан нанесоха на окупаторите съществени вреди. Украйна разполага също така с портативни противовъздушни ракети руско произвеждане, които също влизат в пердах.

Трудно е да се каже дали украинските Противовъздушна отбрана в действителност са постигнали такива огромни триумфи, за каквито оповестява Киев. Според тамошното Министерство на защитата от началото на войната са били унищожени десетки руски бойни самолети. Но не за всички свалени машини има фотографски доказателства,. Дори и тази численост обаче съставлява мъчителна загуба за руснаците. Самите съветски военни не дават конкретна информация по въпроса.

На фона на тези мъчителни загуби Русия би трябвало още по-настървено да се пробва да отстрани противниковата Противовъздушна отбрана. Не е за поверие, че съветските Военновъздушни сили просто гледат да лимитират риска до най-малко, след като другите родове войски на Русия поемат надалеч по-големи опасности. А от стратегическа позиция залогът за Кремъл е прекомерно висок, та да се щадят по този начин милостиво точно Военновъздушни сили. Ето за какво специалистите търсят други пояснения.

Изненадващи догатки

Според американския експерт Майкъл Кофман да вземем за пример Военновъздушни сили на Русия не са били навреме известени за проектите на Путин да нахлуе в Украйна и не са имали време да разработят логичен проект. От Пентагона настояват също така, че съветските въоръжени сили не са изключително положителни в взаимните и координирани дейности на другите родове войски - едно умеене, което западните военни ценят изключително високо.

Израелският ВВС-експерт Ги Плопски твърди на собствен ред, че Военновъздушни сили и сухопътните войски на Русия не са упражнявали задоволително дружно и не разполагат с интегрирана система за връзка. А това основава сериозна опасност от по този начин наречения " другарски огън " - тоест, обстановка, в която руснаците обстрелват самите себе си. Според други наблюдаващи пък едва е съветското въздушно разузнаване, което се дължи на острия дефицит на шпионски самолети. А цитираният към този момент английски специалист Джъстин Бронк излиза с една още по-предизвикателна теза. Според него съветските Военновъздушни сили просто не са в положение да организират сложни широкомащабни интервенции. Той твърди да вземем за пример, че руснаците не разполагат с устройства за маркиране на наземни цели, че страдат от дефицит на муниции с далечно ръководство, а водачите нямат задоволително опит, тъй като не са натрупали нужното количество летателни часове.

*****

Вижте и това видео:
" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР