За цялостната поддръжка на ислямското вероизповедание у нас са необходими

...
За цялостната поддръжка на ислямското вероизповедание у нас са необходими
Коментари Харесай

Главното мюфтийство: 10 млн. струва ислямът у нас, държавата не дава пари за вероизповеданията

„ За цялостната поддръжка на ислямското изповедание у нас са нужни 10 милиона лв. годишно ”. Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” по телевизия " Нова " основният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Той гостува в предаването, с цел да разяснява предлаганите законопроекти в областта на вероизповеданията и в частност битката с радикалния ислям. Според патриотите посредством задгранично финансиране, най-много от страна на Турция, се прокарва коренен ислям в страната.

Законопроектите плануват дипломите на непознатите духовници от разнообразни конфесии да бъдат признавани от Министерството на образованието и Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Обмисля се още да се забрани на непознати жители да са отпред на вероизповеданията у нас и да се финансират от чужбина.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов съобщи, че предлага още имамите да се образоват в България във факултет към Софийския университет или във Висш мюсюлмански съвет.

Според Фаик страната не дава задоволително пари за вероизповеданията, което постанова потребността от задгранично финансиране. Ако пък страната реши да финансира исляма у нас, ще би трябвало да заделя 10 милиона годишно - за заплати, поддръжка на духовни учебни заведения и други.

„ Не сме разрешили да се прокара коренен ислям и Главното мюфтийство е една предварителна защита за това ”, увери Фаик. Според него изявленията на Патриотите „ сеят разкол и ненавист в обществото ”.

" Езикът на Каракачанов сее ненавист и разделяне в обществото, той в действителност и незапознат, би трябвало да се смени съветниците по религиозните въпроси. Той не е експерт в тази сфера ", безапелационен е Фаик.

По данни огласени от него, според контракт от 1998 година сред България и Турция в страната ни от време на време идват имаме от Турция, само че техният брой не надвишава 10, " на фона на 400 непознати проповедници ", сподели Фаик, " те проповядват обичайния и прочут ислям ”.

" Нямаме наточвам численост за това какъв брой от българските имами са приключили в чужбина. В Главното мюфтийство се показва тапия, когато те ще работят в там ", сподели той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР