През изминалата година: 40% от хората не са прочели нито

...
През изминалата година: 40% от хората не са прочели нито
Коментари Харесай

През изминалата година: 40% от хората не са прочели нито една книга


През миналата година: 40% от хората не са прочели нито една книга. 72,6% от българите не са посетили библиотека нито един път през 2023 година, а 40% не са прочели нито една книга през миналата година.
Това стана ясно данни, огласени
от Диана Андреева (от Обсерваторията по стопанска система и култура) и Янина Танева (от „ Фабрика за хрумвания “) в „ Гьоте институт “ – България. Това са резултати от национално представително изследване на социологическата организация „ Алфа рисърч “ за достъпа до просвета и потреблението на културни артикули и събития, и се прави за втора поредна година, означиха те.
Според изнесените данни, 62,6% не са
били на спектакъл нито един път, 61% не са посетили кино, 82,5% не са били на концерт за класическа музика, опера и балет.
Попитани към какво събитие биха имали интерес,
в случай че е в обитаемото им място, най-вече от респондентите са дали отговор с „ Театър “. На второ място е отговорът „ кино прожекции “. Народна музика и танци също е доста припознаван отговор, следват музикални представления, музей и изложения.
Проучването демонстрира, че 39% от българите иматжелание, само че нямат финансовата опция
да посещават представления, спектакъл, концерт. 25% са дали отговор с „ нямам достъп до такива събития “ (в обитаемото им място не се организират такива или нямат превоз до обитаемо място, в което се провеждат). 16% са дали отговор, че нямат компания, която

да ги съпровожда по такива места и събития,

а 43% са показали отговор „ Нямам свободно време “. 12-13% са такива, които не харесват културни събития и не биха ги посещавали, означават Андреева и Танева. На въпроса при какви условия биха посетили повече културни събития, най-вече хора са дали отговор
с „ Ако имам повече пари “.
Вторият по многобройност отговор е „ Ако имам повече свободно време “. Сред другите варианти са „ Ако дойдат приятелите ми “, „ Ако е в обитаемото ми място или наоколо “, както и „ Ако има проведен превоз “.

Сред решенията, които те оферират,

е да се дават транспортни ваучери на хората от дребни обитаеми места, с цел да стигат до места с културни събития. Възможностите да мотивираме хората предходната година са били повече, в сравнение с в този момент. И колкото по-дълго няма политика в тази област,

толкоз по-трудно ще е,

изясни Янина Танева. Диана Андреева означи, че данните са представяни пред Министерството на културата, само че по думите и не са получили нито отговор, нито са подхванати политики в тази посока.
Сред рекомендациите, които те имат,
са да се вкара културен паспорт за всички от 6 до 26 години. Да се отделят към 1,3 млн. във възрастовата граница 6 – 26 години.

Да се отделят по 100 лв. на годишна база

или 130 милиона лв. всяка фискална година. Също по този начин да бъдат проведени културни събития, които са основани от държавни, общински, частни и неправителствени организации.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР