За трети път, държавната и местната власт, заедно с експерти,

...
За трети път, държавната и местната власт, заедно с експерти,
Коментари Харесай

В Стара Загора се проведе трета дискусия на тема Бъдеще за енергийния комплекс Марица изток

За трети път, държавната и локалната власт, дружно с специалисти, представители на синдикалните организации, сдружения и жители се събраха в зала „ П. Р. Славейков “ на Община Стара Загора за среща на тематика " Бъдеще за енергийния комплекс " Марица изток " - вероятности и провокации ". Участие взеха кметът на общината Живко Тодоров, заместник-министрите Красимир Ненов и Ива Петрова  – Министерство на енергетиката, Гинка Машова-Станчева – Министерство на труда и обществената политика, Ивайло Шотев – Министерство на стопанската система и промишлеността, Ангелина Бонева – Министерство на районното развиване и благоустройството, регионалният шеф на Стара Загора Ива Радева и представителите на двете синдикални организации КНСБ и КТ „ Подкрепа “.

„ Очаквам от всички в залата интензивност и взимане на съответни задължения и решения по въпроса с бъдещето на енергийния комплекс “, прикани при откриването на срещата основателят на дискусионния конгрес Живко Тодоров.
-->
„ Благодаря на кмета на Стара Загора за поканата за тази среща, която е извънредно значима за всички тук. Независимо какъв брой пъти е нужно да се срещаме - ние ще го вършим,  защото считам за извънредно значима тези обмяна на информация и гледни точки. Новото и особеното от предходната ни полемика са направените редакции в Териториалните проекти, които адресират въпроси, сложени през последните месеци от страна на Европейската комисия, без които проектите няма да бъдат придвижени напред “, изясни зам.-министърът Красимир Ненов. Той добави, че най-същественото, което е липсвало до в този момент в тях е отразяването на тематиката за енергийния преход. „ Важно е да кажем, че с Териториалния проект не се поемат задължения във връзка с работата на комплекса „ Марица изток “. Той има за цел да се редуцират дефектите от прехода и да бъдат подхванати ограничения във връзка с засегнатите хора, работещи в комплекса. Един от фокусите е рекултивация на терените на " Мини Марица изток " в допълнение към това, което е ангажимент на мините като концесионер “, добави още Красимир Ненов.

Кметът Живко Тодоров добави, че в случай че всичко записано в проекта досега се осъществя, ще има голям отрицателен резултат върху Стара Загора и по-малките общини в района, които ще са директно наранени. „ Когато се прави Териториален проект за обективен преход би трябвало той да бъде същински обективен и гладко изпълнен. Трябва да се намерения за работеща опция, авансово начертана стратегия и работна група на високо равнище.  Вече даже е късно, тъй като това трябваше да се случи още преди години, с цел да има в този момент свободни места за работещите в комплекса, които ще бъдат най-засегнати. Нека първо се сътвори претовареност и по-късно да се уволняват хора. Надявам се на идната среща да приказваме за нови работни места “, сподели в края на срещата Живко Тодоров.

Дискусията продължи над 2 часа и приключи с вероятност за четвърта среща в края на месец септември.  

Малко преди третата поредна среща по тематиката за вероятностите и провокациите пред енергийното сърце на България – „ Мини Марица Изток “, синдикалните организации се събраха на митинг пред постройката на Общинска администрация. Тази вечер, от 18.00 часа, неодобрение от неналичието на конкретика за бъдещето на комплекса ще изразят с спокойно шествие членове и симпатизанти на Сдружение „ За Марица – изток “. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР