За този срок пуснатите осъдени са общо 22-ма - умиращи

...
За този срок пуснатите осъдени са общо 22-ма - умиращи
Коментари Харесай

За 5 години само две жени са помилвани от президента

За този период пуснатите наказани са общо 22-ма - умиращи или с дълъг стаж в пандиза

Общо 22-ма души са помилвани от комисията в президентството за последните 5 години и единствено две от тях са дами, сподели инспекция на  по мотив проблема на Десислава Иванчева. В четвъртък тя влезе в пандиза с присъда от 6 години заради рушвет, а адвокат Николай Хаджигенов, който я защитаваше в съда, разгласи, че изпраща молба до президента за нейното опрощение.

Бившата кметица на столичния регион " Младост " роди преди окончателната си присъда наследник, който зачена ин витро.

През 2022 година са помилвани общо 8 души. Общото при множеството от тях е тежкото им здравословно положение. Има обаче изключения - да вземем за пример 51-годишен мъж, за който е публикуван декрет тъкмо преди месец - на 13 октомври. Той е вкаран в пандиза за владеене на опиати и е наказан на 2 години. Престъплението обаче е било осъществено преди 22 години.

" От осъществяването на действията и влизане на присъдите в действие са минали повече от 20 години, без да е желано осъществяването им, което слага под сериозен въпрос смисъла на изтърпяване на такова наказване след подобен дълъг интервал на безучастие ", написа в претекстовете на комисията към президента. През това време наказаният и фамилията му са се открили от над 5 години легално в чужбина. Той и брачната половинка му работят, а детето им учи и има съществени триумфи в спорта. Според заключението на комисията интеграцията им там е сполучлива, а държанието – законосъобразно.

Преди него комисията на “Дондуков ” 2 помилва напълно с остатъка от наказването 67-годишен мъж, наказан на 3 години и половина за измами. Остават му още 2 години и 11 месеца.

Лишеният от независимост е бил в извънредно тежко здравословно положение. Прекарал е исхемичен мозъчен инсулт, не можел да координира придвижванията си, нито да приказва. Придвижвал се мъчно и не можел да се обслужва самичък. Към момента на подаване на молбата му прогнозата на лекарите е била песимистична.

" Тежкото здравословно положение с недобра вероятност явно е непреодолима спънка за осъществяване на корекционен развой, а наказването би било демонстрация на нечовешко отношение към молителя ", написа в претекстовете на комисията, която предлага на президента, а той със собствен декрет от 21 септември тази година го помилва напълно.

На същия ден президентът помилва различен пандизчия, наказан на 12 години затвор за битово ликвидиране. Това е 65-годишен мъж, на който остават още 6 години и 9 месеца зад решетките. Той също е бил в доста тежко здравословно положение - рак на ларинкса. Дишал е с тръба. Имал и доста други болести, измежду които тежка деменция. Бил и нападателен. Няколко пъти изтърпяването на наказването е прекъсвано, с цел да го настаняват в профилирани домове за хора с деменция. Затова съгласно комисията няма по какъв начин да се работи с него в пандиза, нито престоят му там би бил човечен.

Освен да освобождава, комисията може да заменя присъда пожизнен затвор без право на подмяна с пожизнен затвор. Тогава лишеният от независимост остава зад решетките, само че някой ден може да помоли съда за предварително освобождение. През април тази година така е опрощение 53-годишен мъж. Той е в пандиза от над 20 години. Осъден е за ликвидиране, обир и държане на оръжие без позволение. Представил е доказателства, че за престоя си е минал през сериозна промяна в личностен и поведенчески аспект, което е доказано от администрацията. " Налице е трайна позитивна смяна в държанието и настройките му. Критичен е към осъщественото действие, демонстрира разкайване, а държанието му е устойчиво. Участва интензивно в осъществяване на проекта на присъдата, покачва квалификацията си, съблюдава режимните условия, вътрешния ред и дисциплинираност, трайно е зает с трудова активност. Награждаван е неведнъж и са преодолени дефицитите в зоните на динамичните рискови фактори ", написа в претекстовете на комисията.

Другите 4-ма, помилвани през 2022 година, са наказани за дребни закононарушения - обири и измами. Всички са с дребни присъди, само че в тежко здравословно положение. Един от тях е 100% неработоспособен. 

За последно жена от сливенския затвор е помилвана през януари 2018 година. 

Тогава тя към този момент е излежала 2 години от наказването си. По това време е била на 60 години. Има приблизително техническо обучение и е пенсионерка по болест. Осъдена е на 5 години затвор за длъжностно заграбване на пари и документни измами и на 8 години лишаване от право да заема служба касиер или счетоводител. Престъпленията са осъществени от 1997 до 2012 година. 

Според комисията по помилването осъществените закононарушения са тежки и показват неуважение на морални и ценностни граници. Дамата имала одобрен престъпен метод на живот. Помилвана е поради влошено здравословно положение, което не разрешава да се извърши проектът на присъдата. Освен това заболяванията нямало по какъв начин да ѝ разрешат да се върне към закононарушенията. Тя страдала от рак още в края на 90-те. В пандиза положението ѝ се влошило още. Комисията към президента за първи път получава молба някой да бъде освободен от здравна комисия по Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража. В мнението е маркирано, че наказаната е в краен стадий от заболяването, не може повече да стои в пандиза и поради това би трябвало непрекъснато и неведнъж да се удължава спирането на осъществяването на наказването от прокуратурата.

Осъдена за незаконни цигари не стига до килия, с цел да се грижи за психологично болната си щерка и внука си. Без казус - молбата е на прокуратурата, която я е обвинила за закононарушението. През юни 2017 година 57-годишна жена е помилвана, с цел да се грижи за психологично болната си щерка, от която има внук, настанен в дом за сираци. И двамата са разчитали на нея, с цел да оцеляват, и нямат други близки. 

Жената е наказана за леко закононарушение - два пъти намерили у тях цигари без бандерол. Първия път я осъдили условно на 3 месеца, само че втория получила още 6 месеца затвор. Молбата за помилването ѝ е подадена от Софийската районна прокуратура, която е трябвало да я прати зад решетките. Това е първият сходен случай в историята на комисията, при който държавното обвиняване се застъпва за наказан.

“Двете закононарушения са единствени в живота на наказаната и са с ниска социална заплаха ”, написа комисията към президента в претекстовете си.

Всъщност незаконните цигари били за психологично болната ѝ щерка, която се успокоявала, като пуши. А били без бандерол, тъй като са по-евтини. В молбата на прокуратурата имало и отчет на обществените служби. Всички институции били на нейна страна. 

Осъдената с тежка орис е оказала цялостно подпомагане на проверяващите, признала е виновността си. Съдът е взел поради ниската заплаха на закононарушението и смекчаващите условия, само че не е имал опция по закон да не я накаже. Всички отчети от другите институции показвали, че без грижите на наказаната щерка ѝ и внукът не могат да се оправят. Ако лежи в пандиза, грижата за тях би трябвало да поеме страната. 

Дъщерята страдала от параноидна шизофрения. Била неработоспособен и положението ѝ се влошавало. Не може да се грижи нито за себе си, нито за малолетния си наследник. Нямало опция да бъде настанена при други хора, нито в държавна институция, до момента в който майката е в пандиза. Нямала късмет да се излекува. Според отчета на обществените служби хората с тази диагноза се усещат най-добре в фамилията.

Внукът на наказаната за цигари без бандерол жена пък бил подложен от съда под нейните наставнически грижи. Детето е изоставено от татко си след раждането. То не може да бъде настанено отвън фамилията или в институция за интервала на престоя на баба му в пандиза. Социалните служби пишат в отчета си, че дамата се грижи добре за него. Създала условия за културното, интелектуалното и прочувственото му развиване. Детето било крепко, учи и посещава курсове, които плащала тя. Търсила и обществени услуги, с цел да се оправи.

“Видно от характерните потребности на тези две лица, грижите, които получават от наказаната, са нужни за оцеляването им. Раздялата с наказаната би довела до извънредно неподходящо влияние върху душeвността на детето заради мощната обвързаност към баба си. Освен това наказаната поставя грижи и за своята сестра, която също страда от параноидна шизофрения, въпреки грижите за нея да не са ѝ предоставени от страната ”, аргументират се още специалистите от комисията по помилването.

В този случай има и друга опция - осъществяването на присъдата да се отсрочва, до момента в който не мине давностният период за закононарушението. Към момента на разглеждане на молбата на прокуратурата обаче са били минали година и половина от 6-те, избрани по закон.

Според единомислещото решение на комисията този период надалеч надвишава рационалния за поддържане на описаното състояние, в което от време на време ще се постанова и на наказаната, и на изпълняващата прокуратура да минават през процедури по отсрочване с предупреден излаз, което е изцяло ненужно.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР