За тези, които държат стотици хилядилевове на каса, е най-добре

...
За тези, които държат стотици хилядилевове на каса, е най-добре
Коментари Харесай

Подозрително експертни указания в интернет съветват фирми как НАП да не глобява

За тези, които държат стотици хиляди
левове на каса, е най-добре да подадат
коригираща декларация до края на септември

Който не го направи, рискува
20% върху укритата облага и
нови инспекции от октомври

Важните препоръки във форумите съгласно
финансисти може и да са част от
ексцентрична акция на данъчните

След като 1289 компании оповестиха във финансовите си доклади за 2016 година, че държат по над 1 млн. лева в брой, а 10 000 - че разполагат в касите си с над 100 000 лева, данъчните се усъмниха, че става дума за прикрито систематизиране на облага и укриване на налог дял. Стартираха инспекции, първите 550 от които демонстрираха, че в всеобщия случай

парите не са

налични,

от дълго време са

изхарчени

от съдружници и акционери за персонални потребности, а декларирането на каса е метод да се укрият тези разноски. В хода на инспекциите инспекторите откриха също, че компании си дават една на друга заеми против рента, с цел да покажат при инспекция наличните суми. Данъчните обаче описвали номерата на банкнотите и бързо открили, че

едни и същи пари

се местят

от компания

във компания

Чрез “24 часа ” данъчните приканиха компаниите извършители да подадат до края на септември коригираща декларация с вярното систематизиране на облагата. В този случай щели да изискат единствено заплащане на налог дял от 5%. Който не го направи, рискува 20% върху укритата облага, плюс наказания за закъснения на обявление и така нататък

Национална агенция за приходите стартира нова серия инспекции от октомври. Ако при тях бъдат открити нарушавания, ще бъдат назначени проверки за 5 години обратно.

От няколко дни в обществените мрежи се появиха анонимни препоръки по какъв начин фирмите да нямат проблеми с данъчните в тези обстановки. Финансисти, които “24 часа ” помоли да прегледат мненията във форумите, бяха сюрпризирани от съмнително експертните инструкции, които се дават анонимно. Появи се даже необикновена версия, че чиновници на Национална агенция за приходите се пробват по ексцентричен метод да “дисциплинират ” компании, които държат съществени суми пари на каса. Тъй като през вчерашния ден бе народен празник, “24 часа ” ще потърси формален коментар в понеделник от данъчните служби.

Ето какво предлагат другояче експертните инструкции:

1. В случай че парите са налични и има задоволително неразпределена облага, е най-лесно. Тогава единият вид е просто да бъдат показани и изброени от данъчните, само че съществува рискът да дойдат и да ги броят още веднъж след известно време (не знам каква им е стратегията).

Другият вид е да се разпредели дял. В този случай парите би трябвало да се вкарат първо в банка поради размера на сумата и Закона за ограничение на заплащанията в брой и след това да се изплати по банков път дивидентът. Тогава би трябвало да се подаде и декларация по член 55 от ЗДДФЛ (за да си заявяват приходите получателите на дял - бел.ред.) и да се заплати налог върху дивидента - 5% до края на месеца, идващ тримесечието.

По-добре е разпределението да се направи през септември и да се заявява и заплати налог през октомври, тъй като от Национална агенция за приходите оповестиха, че от октомври стартират нови инспекции.

Коментар на редакцията: Недостатъците на този съвет са два - първо, че въпросът поражда, когато парите ги няма. Когато ги има, няма проблем и няма потребност от съвет. Второ, че всички значими периоди са изтекли - и за обявление на приходите, и за фирмения налог. Не е изминал само този за дял, който се заплаща всяко тримесечие. Всяко придвижване след тези периоди носи глоба, която може да бъде по-солена, в случай че данъчните преценяват, че има втори опит за илюзия и укриване на налог. Тогава това се счита за потвърден предумисъл и се носи наказателна отговорност отвън паричните санкции.

2. Ако парите в реалност не са налични, тогава е по-сложно, само че не чак толкоз. Важното е, че има излаз и освен това и тук има няколко разновидността.

Ако е имало неразпределена облага в салдото за 2016 година, тогава може

да се намерения

за разновидността

позволена

счетоводна

неточност

за неотчетен разпределен и изплатен в брой дял през първата част на 2016 година Трябва да е в този интервал, тъй като отминалостта по Закона за ограничение на заплащанията е една година от нарушаването.

Ако се заплати подобен дял, последствията са: първо - 5% плюс рента, и второ - санкция за обявление по член 55 от ЗДДФЛ със забавяне. Ако обаче такава декларация е подадена по различен мотив за същото тримесечие предходната година, тогава би трябвало да се подаде коригираща за този интервал и по тази причина би трябвало да се побърза да се съблюдава срокът от писмото на Национална агенция за приходите - 14 дни от приемането му. Тогава осчетоводяването е елементарно - дебит неразпределена печалба/кредит каса. В този случай най-хубавото е, че не би трябвало да се подава коригираща годишна данъчна декларация.

Коментар на редакцията: Недостатъците на този вид са следните: срокът за коригиране на счетоводна неточност е август и той също е изминал. Коригираща декларация се подава един път в годината и няма такова разбиране коригираща за подобаващ интервал. Всеки опит за подаване на такава ще срещне отвод да бъде призната и ще донесе проверка за 5 години обратно. Има един-единствен работещ вид и той е да се подаде до края на септември коригираща данъчна декларация с правилните суми. Национална агенция за приходите публично даде обещание, че глобата следователно ще е единствено 5% налог дял.

3. Ако обаче не е имало неразпределена облага в салдото за 2016 година, тогава отиваме единствено на разновидността позволена неточност, като не е отразено направено прикрито систематизиране на облагата. Говорим за изплатени суми в брой към съдружниците без документи. Пак би трябвало да е през първата част на 2016 година, с цел да няма санкция поради ограничаването за заплащане в брой. Не е несъмнено дали е добре да има документи за изваждането на сумите от касата, или не. Ако няма никакви, данъчните може да не одобряват, че парите ги е нямало още през 2016 година

И в този случай осчетоводяването може да е дебит неразпределена облага (загуба)/кредит каса, в случай че се ползва целесъобразният счетоводен метод за корекции на неточности. Ако обаче е различният метод - дебит разходи/кредит каса, според ЗКПО тези разноски няма да се признаят в 2017 година В този случай също би трябвало да се подаде декларация по член 55 от ЗДДФЛ и да се внесе и налог върху дивидента. Ще би трябвало да се подаде и коригираща годишна декларация за 2016 година, с цел да се заявява скритото систематизиране на облагата. Тя би трябвало да се подаде до 30 септември поради новите разпореждания на ЗКПО. Непременно би трябвало да се попълни ред 1.4 от част I. Ако такава декларация към този момент е подадена поради друга неточност, остава единствено опцията да се подаде нова декларация в отговор на писмото на Национална агенция за приходите, което се счита за покана - в периода, посочен в писмото, с цел да не почне инспекция. В декларацията би трябвало да се уточни новият размер на счетоводните разноски, т.е. плюс неосчетоводените.

Коментар на редакцията: Това е единственият работещ съвет от дадените, само че той на практика дава отговор на поканата на Национална агенция за приходите да се подаде коригираща декларация и да се заплати налог дял. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР