Полският гост, носител на награда от Международното биенале на графиката

...
Полският гост, носител на награда от Международното биенале на графиката
Коментари Харесай

Полски художник представи интересна изложба във Варна

Полският посетител, притежател на премия от Международното биенале на графиката - Варна, е показан от Галерията за графично изкуство. Откриването на експозицията се състоя на 22 май. Галерията за графично изкуство - Варна, в партньорство с Градската художествена изложба " Борис Георгиев " - Варна, показа независима галерия графика на Марчин Бялас от Полша, заяви ГХГ-Варна.

Марчин Бялас е одобрен художник, график и учител. Името му е познато на варненските ценители от 2009 година, когато печели равностойна премия на XV Международно биенале на графиката – Варна.

Графиките, които са включени в изложбата " Defragmentation 1.0 ", са от последните две десетилетия на художествената активност на създателя. Всички са изпълнени в графичната техника бездънен щемпел - измежду тях има офорти, акватинта, суха игла. Най-ранните произведения в експозицията са част от дипломния му план за магистър, други са основани в годините директно по-късно.

Две серии си кореспондират и тематично, и във връзка с употребяваните архитектурни претекстове – едната е " Над паважите “, а другата " Стая с аспект “. Най-новите творби, от последните три години, са част от серията " Half-Life “, включваща графики, картини и обекти, като техният общ знаменател продължава да бъде графичната матрица. “Първоначално базирах своите артистични търсения върху фигуративни изображения - признава Марчин Бялас, - само че последователно изоставих потреблението им в интерес на интерпретацията на градските структури, в които символичното наличие на индивида към момента имаше своето място и цел.

Графичните тълкования на градската инфраструктура са въодушевени от град Катовице и са предопределени да основат различни места в един успореден свят. В момента работя върху поредицата " Half-Life “, която е опит за дефрагментиране на информацията и интуицията, произлизащ от наблюденията на съвремието ". Във Варна изложбата идва след посещение в Галерия “Академия " на Националната художествена академия в София.

Марчин Бялас е роден през 1977 година, през 2004 година приключва Академията за изящни изкуства в Катовице, Полша. За дипломната си работа е отличен с орден на Ателието за бездънен щемпел на проф. Ян Шматлох. През 2011 година придобива научна степен лекар по изкуствата, а през 2019 година става хабилитиран лекар. От 2020 година е професор във Факултета по изящни изкуства на Художествената академия в Катовице. Осъществил е самостоятелни графични изложения в Полша, Канада, Румъния, Германия, Ирландия, Беларус, Франция, Иран, Белгия, Унгария. От 2003 година Се включва интензивно в пленери, креативен резиденции и фестивали на графичните изкуства в Полша и чужбина.

Участва в над 300 групови изложения, в това число и състезания, от които получава близо 50 награди и оценки. Изложбата ще бъде експонирана във Варненската изложба до 10 юни 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР