СподелиОчаква се основателят на Уикилийкс“ Джулиан Асандж да се признае

...
СподелиОчаква се основателят на Уикилийкс“ Джулиан Асандж да се признае
Коментари Харесай

„Уикилийкс”: Джулиан Асандж е освободен от затвора

Сподели
Очаква се създателят на „ Уикилийкс “ Джулиан Асандж да се признае за отговорен тази седмица в нарушаването на американското законодателство за шпионажа, в границите на договорка с американското министерство на правораздаването, която ще постави завършек на престоя му в затвор във Англия и ще подсигурява завръщането му в родната Австралия, съобщи организация Ройтерс, като се базира на американски правосъден документ, написа Българска телеграфна агенция.

Ройтерс отбелязва, че по този метод ще бъде комплициран завършек на дългата правна авантюра, през която мина Асандж.

Петдесет и две годишният Асандж се е съгласил да се признае за отговорен по обвиняването, че е взел участие в интрига за приемането и публикуването на класифицирани американски документи, свързани с въпросите на националната защита, излиза наяве от правосъден документ в съд на Северните Мариански острови, които са територия на Съединени американски щати.

Очаква се Асандж да бъде наказан на 62 месеца затвор, които ще му се зачетат за към този момент излежани, на правосъдно съвещание на остров Сайпан в 23:00 ч. по Гринуич във вторник (02:00 ч. в сряда българско време). Очаква се също след правосъдното съвещание той да се завърне в Австралия.

Ройтерс отбелязва, че към този момент отбраната на Асандж не е откликнала на молба за коментар.

През 2010 година „ Уикилийкс “ разгласява стотици хиляди класифицирани военни документи на Съединени американски щати за войните на Вашингтон в Афганистан и Иран, което се трансформира в най-голямото приключване на сходна информация в историята на американските въоръжени сили. „ Уикилийкс “ разгласява и огромно количество дипломатически документи.

„ Премиерът (на Австралия Антъни) Албанезе беше явен – казусът на господин Асандж продължи прекомерно дълго време и нищо няма да бъде извоювано с оставането му в пандиза “, сподели представител на австралийското държавно управление.

Асандж беше задържан във Англия през 2010 година, по силата на европейска заповед за арест, откакто шведските управляващи обявиха, че желаят да го разпитат по отношение на обвинявания в полови закононарушения, които след това бяха оттеглени. Той се укри в еквадорското посолство във Англия, с цел да не бъде екстрадиран в Швеция. В посолството той остана седем години.

През 2019 година той бе изведен от посолството и вкаран в пандиза. Оттогава той е в лондонския затвор „ Белмарш “, откъдето в продължение на съвсем пет години се бори против изгонването си в Съединени американски щати.

„ Уикилийкс “ заяви, че Асандж е излязъл от английския затвор и че е напуснал със аероплан територията на Обединеното кралство.

„ Джулиан Асандж е свободен “, написа с основни букви в профила на „ Уикилийкс “ в обществената мрежа „ Екс “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР