За последната една година заплатата за най-ниската академична длъжност в

...
За последната една година заплатата за най-ниската академична длъжност в
Коментари Харесай

Цоков: Заплатите на асистентите в университетите са повишени с 600 лв., до края на годината ще са 1000


За последната една година заплатата за най-ниската академична служба в университетите бе нараснала с 600 лева, а с осъществяване на поетите в закона задължения до края на годината общото нарастване за нея ще доближи 1 000 лева Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на конгрес, проведен от Национален браншов профсъюз „ Висше обучение и просвета “ при КНСБ. Той благодари на обществените сътрудници и представителите на университетите за общите старания за възстановяване на изискванията в бранша.

„ Всичко, реализирано през последната година, се дължи на положителния ни разговор. Със сигурност има потребност от още доста старания, само че поставихме основата, над която да надграждаме “, сподели проф. Цоков и акцентира, че в интервала на служебния кабинет бяха преведени общо към 80 млн. лева за университетите. Благодарение на това се подсигурява нарастване на заплатите на всички академични преподаватели, а също и на чиновниците в администрациите на висшите учебни заведения и на докторантските стипендии. „ С осъществяване на написаните в Закона за висшето обучение спомагателни средства действително ще имаме 3 нараствания на заплатите единствено за година, което евентуално в никакъв случай не се е случвало “, добави министърът.

„ Без положителни университети няма да има положително бъдеще за страната ни “, акцентира проф. Цоков и поздрави висшите учебни заведения за непрекъснатите им старания да се усъвършенстват и да бъдат още по-конкурентни. По думите му е доста значимо да се продължи и задълбочаването на връзките сред тях. „ Ние можем да сме сполучливи единствено в случай че сплотяваме старания и сътворяваме мрежа от университети, тъй като би трябвало да се конкурираме с най-хубавите от Европа и света, с цел да привличаме повече задгранични студенти “, сподели още той. Според него това значи повече взаимни стратегии и специалности, както и споделени старания в популяризирането на висшите учебни заведения зад граница. „ За тази година виждам, че университетите ни са извървяли доста по-дълъг път и са станали по-практически насочени. Трябва ни още малко религия в личните благоприятни условия и поредни старания, с цел да бъдем измежду най-хубавите “, уточни проф. Цоков.

По време на форума ръководителят на Националния браншов профсъюз „ Висше обучение и просвета “ проф. Лиляна Вълчева показа разбор на резултатите на висшите учебни заведения по посоки, както и на равнищата на хонорари в тях. В събитието присъединяване взеха националният представител Красимир Вълчев, шефът на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ Любослав Костов, ректори, преподаватели и други

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР