За седма поредна година средиземноморската диета спечели титлата за най-добър

...
За седма поредна година средиземноморската диета спечели титлата за най-добър
Коментари Харесай

Средиземноморската е най-ефективната и здравословна диета за 2024 г.

За седма поредна година средиземноморската диета завоюва купата за най-хубав хранителен режим в за 2024 година

Средиземноморската диета е първо място и в категориите най-лесна за съблюдаване, най-хубава фамилна диета, най-хубава диета за здравословно хранене и най-хубава диета при диабет, костни, ставни и сърдечни проблеми, се споделя в отчета.

Диетата DASH (диетични подходи за превъзмогване на хипертонията) завоюва второто място, а диетата MIND (средиземноморска-даш намеса за невродегенеративно забавяне) зае третото място в листата с 30 диети.

И трите най-хубави диети са на растителна основа, с акцент върху плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни, боба и семената.

Комитетът по награждаването, формиран от 43 специалисти по хранене, за първи път прави оценка веганската диета, която печели трето място в категорията " Най-добри растителни диети ".

Сред другите новооценени диети за 2024 година са диетата на Дюкан (28-о място); диетата на Herbalife Nutrition (29-о място); HMR (Health Management Resources) (21-о място) и нейната сходна Profile Plan (19 от 30 диети); диетата Plantstrong, която зае 15-о място в категорията за най-хубава обща диета.

" Светът на диетите и храненето може да бъде сразяващ и изпълнен с дезинформация и неточни здравни изказвания ", съобщи пред CNN Шанли Чен, старши здравен редактор в U.S. News.

" Ето за какво U.S. News събра информация от национално приети медицински и хранителни специалисти, с цел да дефинира кои диети се издигат на върха във връзка с пълнотата на питателните артикули, лекотата на съблюдаване и насърчаването на здравословен метод на живот в дълготраен проект ", добави Гретел Шулер, ръководещ редактор на отдел " Здраве " в U.S. News & World Report.

Какво съставлява средиземноморската диета

Проучванията са открили, че средиземноморската диета може да понижи риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, меланхолия и рак на гърдата.

Планът за хранене, който е по-скоро жанр на хранене, в сравнение с лимитирана диета, е обвързван и с по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот.

Диетата включва готвене на растителна основа, като по-голямата част от всяко хранене е съсредоточена върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, фасул и семена, малко ядки и мощен акцент върху зехтина.

Мазнини, разнообразни от зехтин, като масло, се употребяват рядко, в случай че въобще се употребяват, а захарта и рафинираните храни са непокътнати единствено за специфични случаи.

Червеното месо се употребява спестовно. Насърчава се потреблението на здравословна мазна риба, която съдържа омега-3 мастни киселини, а яйцата, млечните артикули и пилешкото се употребяват в дребни порции.

Социалното другарство по време на хранене и физическите извършения са съществени детайли на средиземноморския жанр на хранене.

Промените в метода на живот, които са част от диетата, включват хранене с другари и фамилията, другарство по време на хранене, умишлено изразходване на обичани храни и умишлено придвижване и извършения.

Суровоядството е на последно място

Последното място в листата на 30-те най-хубави цялостни диети зае тази със сурова храна, която предлага да се употребява храна, която не е " сготвена, обработена, облъчена, генно модифицирана или изложена на пестициди или хербициди ", се споделя в отчета.

Макар че тези качества могат да наподобяват здравословни, диетата е прекомерно рестриктивна от позиция на храненето и може да е рискова за някои хора, съгласно U.S. News & World Report.

Всъщност готвенето на някои храни " дава опция за по-голямо многообразие и усилва приема на протеини и други съществени хранителни субстанции ", споделя доктор Ванита Рахман, доктор по вътрешни заболявания и шеф на клиниката в Медицински център " Барнард " във Вашингтон.

" Най-безопасният и здравословен метод да се наслаждавате на сурови храни е като част от пълноценна растителна диета, богата на сурови плодове и зеленчуци, както и на варени леща, фасул, зърнени храни и зеленчуци ", добавя специалистът.

Модерната кето диета: Да или не

Според отчета известната кето диета е на 25-о място в общата ранглиста, само че заема първото място в категорията за най-хубаво бързо намаляване.

Експертите обаче настояват, че диетата, която изисква цялостно ограничение на въглехидратите, е прекомерно рестриктивна, с цел да се съблюдава дълго време.

" Виждам доста хора, които стартират кето, когато желаят да отслабнат и по-късно се отхвърлят, когато към този момент не могат да я вършат. Тази диета е сложна и доста хора в действителност не съблюдават кето диета, а диета с ниско наличие на въглехидрати ", споделя записаният диетолог и участник в полемиката Аманда Сауседа.

Хората със сърдечни, чернодробни и бъбречни болести и някои типове рак не би трябвало да се подлагат на диетата, се отбелязва в отчета.

Децата, на които не е предписано от доктор да отслабнат, бременните дами и спортистите също не би трябвало да се подлагат на кето диета.

През 2023 година бяха открити опасения, че съблюдаване на кето диета за повече от две години може да докара до утежняване на когнитивните качества, хранителни дефицити, камъни в бъбреците, сърдечни болести и загуба на мускулна маса, добавя CNN.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР