За разлика от останалите космически компании, които притежават наземни стартови

...
За разлика от останалите космически компании, които притежават наземни стартови
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракетата ЛончърУан на Върджин Орбит за пръв път достигна орбита!

За разлика от останалите галактически компании, които имат наземни стартови площадки, Върджин Орбит изстрелва ракетите си “ЛончърУан ” от модифициран самолет-носител “Боинг 747 ”. Космическите пускове от борда на аероплан не са оригиналност – в недалечното минало летеше постоянно ракетата на Нортроп Груман “Пегас ”. Но “ЛончърУан ” е първата течнотоварна галактическа ракета, изстреляна до орбита от аероплан. Всички останали орбитални ракети с въздушен старт са били твърдогоривни. 

Подчертавам, че Върджин Орбит е независима компания след нейното обособяване от Върджин Галактик през 2017 година. Понастоящем Върджин Орбит се занимава единствено с ракети за извеждането на спътници, до момента в който компанията Върджин Галактик остава фокусирана върху пилотираната космонавтика с два сполучливи суборбитални полета зад тила си през 2018 и 2019 година. 

Акцентите от днешната задача: Самолетът “Боинг 747 ” излетя малко преди 21:00 ч. българско време, след което освободи “ЛончърУан ” в 21:42 ч. българско време. Разделянето беше чисто и главният мотор на първата степен “НютонТрей ” се възпламени безпроблемно. Няколко минути по-късно Върджин Орбит удостовери, че моторът е сработил за плануваното по стратегия време, след което е последвало обособяване на втората степен и запалването на мотора “НютонФор ”. Втората степен също не прояви никакви отклонения и достави спътниците в орбита. 

На борда на ракетата се намираха десет експериментални спътника по просветителната стратегия ELaNa на НАСА. В към 23:45 ч. българско време получихме удостоверение, че и вторичното запалване на втората степен, което беше нужно за превръщането на орбитата от елиптична в кръгова, е минало обикновено, след което е била подадена командата за освобождението на спътниците. Малко след 00:35 ч. на 18 януари беше оповестено известие, че отделянето също е протекло по проект и спътниците са в техните целеви орбити. С това задачата е изцяло сполучлива! 

Това бе вторият полет за “ЛончърУан ”. Напомням на читателите, че по време на първата задача на 25-ти май 2020 година ракетата се отдели безпроблемно от самолета-носител, само че моторът на първата степен приключи работа скоро по-късно и “ЛончърУан ” падна в океана. Все отново от този тест бяха събрани голям брой скъпи данни, които спомогнаха за днешния успех.

Напомням на читателите, че двустепенната ракета на Върджин Орбит може да доставя до 300 кг потребен товар в слънчевосинхронна орбита. Поради това тя е съвършена за извеждането на микросателити. 

Така “ЛончърУан ” се явява директен съперник на ракетата “Електрон ” на американската компания РокетЛаб, както и на “Ракета 3.2 ” на друга американска компания – Астра. Напомням също по този начин, че през декември “Ракета 3.2 ” се трансформира в следващата частна ракета, достигнала сполучливо космоса, въпреки че поради неверно заложени настройки моторът не сработи задоволително дълго за достигането на орбита. 

Това значи, че в границите на последните два месеца в Съединени американски щати се появиха две нови галактически ракети. И двете са частни. Безспорно браншът на комерсиалната космонавтика в Щатите бележи голям напредък. 

Щеше ми се да кажа същото и за държавната космонавтика в лицето на “Орион ” и “Спейс Лонч Систъм ”…

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР