За пръв път от 200 години един от най-старите джентълменски

...
За пръв път от 200 години един от най-старите джентълменски
Коментари Харесай

За пръв път от 200 години: Лондонски джентълменски клуб ще приема жени

За пръв път от 200 години един от най-старите кавалерски клубове в Лондон " Гарик " реши да стартира да приема дами.

Членовете на клуба, учреден през 1831 година, са строго защитавана загадка, само че е известно, че измежду тях има водещи фигури от държавната администрация, правото, публицистиката, обществените институции и изкуството. За член на " Гарик клуб ", който е кръстен на известния през 18 век британски драматург и артист Дейвид Гарик, е апетитен и актуалният английски монарх Чарлз Трети.

Любопитен факт е, че през март " Гардиън " оповести обществено листата с членове на клуба,

което докара до оставката на шефа на английската шпионска работа Ричард Мур.

Той изпрати известие до чиновниците на MI6, в което призна, че новината за участието му в клуба е нанесла удар върху репутацията на службата - по-специално риска това да подкопае работата ѝ за привличане на повече дами в редиците ѝ. Най-високопоставеният политически консултант на министър-председателя Риши Сунак, ръководителят на държавната работа Саймън Кейс, също се отхвърли от участието си.

Клубът, учреден като място за артисти и „ мъже с изтънчен и просветен темперамент “, беше едно от последните сходни места, в които не се допускаха дами,

с изключение на като посетители на мъжете. Петиция, стартирана през 2021 година в поддръжка на приемането на дами, беше подкрепена от Чери Блеър, прочут юрист и брачна половинка на някогашния министър-председател Тони Блеър. Тя си спомня, че през 1976 година като стажант-адвокат е била оставена да стои извън, до момента в който бъдещият ѝ брачен партньор Тони е бил позволен на вечеря. „ Възмутително е, че от този момент е реализиран толкоз дребен прогрес “, написа Чери Блеър.

Организаторите на петицията обявиха, че огромният брой съдии и висши юристи, които са членове на клуба, лишава дамите от благоприятни условия за основаване на контакти в специалност, в която дамите са едва показани, изключително във висшите ешелони.

При предходното гласоподаване през 2015 година 50,5% от членовете гласоподаваха за продължение на възбраната за участие на дами.

„ Гарик “, който се намира в Ковънт Гардън в центъра на Лондон, предлага на членовете си нощувки, ресторант, питейни заведения и библиотека. Сред другите високопоставени персони, които членуват в него, са звездата от „ Шерлок “ Бенедикт Къмбърбач и високопоставеният политик Майкъл Гоув. Един от първите му членове е Чарлз Дикенс. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР