За последиците от периодите на дистанционно обучение и възможностите за

...
За последиците от периодите на дистанционно обучение и възможностите за
Коментари Харесай

Как да наваксаме пропуските от дистанционното обучение

За последствията от интервалите на отдалечено образование и опциите за наваксване на пропуснатото приказва Георгий Розов, формален представител на интернационалния бранд SmartyKids – детски просветителни центрове, за България и Европейски Съюз, с помощта на който активността на центровете започва и у нас през 2017 година:

Успяха ли онлайн уроците да заместят присъственото образование? Могат ли вашите курсове могат да бъдат потребни на децата, с цел да наваксат по-лесно пропуснатото?

Курсовете ни развиват така наречен висши психологични функционалности – памет, мислене, усещане, тирада или казано в резюме – разпростират интелектуалния капацитет на детето. Със заниманията в курсовете ни по ментална аритметика, по бързо четене и финансова просветеност децата стават по-съсредоточени, по-организирани и най-много – по-уверени в себе си, което е причина за по-добро асимилиране и на учебния материал. Така че – да. Въпреки че ние не сервира още веднъж учебния материал на децата (това не е нашата роля), заниманията при нас водят до доста по-добри резултати в учебно заведение и още повече до сполучлива независима работа на едно дете, на което примерно се постанова да учи отдалечено. Нещо, което множеството родители претърпяха напролет и което евентуално ще ни се постанова и в бъдеще.

Много родители евентуално ще употребяват частни уроци, с цел да оказват помощ на децата си.

Децата ни през днешния ден са заобиколени от прекалено много информация и уроците в учебно заведение са единствено една дребна част от тази информация. Въпреки че размерът ѝ по никакъв начин не е дребен. Много деца изпитват усложнения да извлекат най-важното или да усвоят главното от материала в учебно заведение. Затова и родителите търсят опция, която да подкрепи децата в усвояването на учебния материал. Затова е значимо родителите да изследват добре и да преценяват кои и какви са най-подходящите спомагателни занимания за детето. По тази причина и в нашите центрове непрестанно се провеждат демонстрационни уроци – онлайн и онлайн, на които родителите и децата могат да преценяват дали заниманията са подобаващи и забавни за тях.

В центровете SmartyKids работим с деца на възраст от 4 до 14 години. Това е възрастта, в която децата се развиват най-бързо и в която получават навиците си за учене. Авторските ни методики са създадени по този начин, че дружно с усвояването на познания и умения, децата да се и забавляват с увлекателните игрови сюжети в курсовете.



Какво съставлява самата методика?

Водещият курс в центровете SmartyKids е ментална аритметика, в който заниманията са подобаващи за деца на възраст от 4 до 12 години. Методиката е създадена от експерти особено за центровете SmartyKids и все още работи сполучливо в над 350 центъра в 11 страни. В България мрежата от центрове SmartyKids включва 60 центъра в 36 града.

Методиката спомага за хармонично развиване на децата благодарение на извършения по броене с античното китайско сметало „ абакус “ и процедура за по-бързо устно броене.

Благодарение на това, че менталната аритметика задейства и развива и двете полукълба на мозъка, тя спомага да се усъвършенства паметта (краткосрочна, дълготрайна и фотографска), да се образува логическо мислене и децата да се научат да се концентрират елементарно. А абакусът оказва помощ на детето да усъвършенства фината си моторика.

За да бъде образованието забавно за детето, преподавателите в центровете редуват интелектуалното натоварване с интерактивни занимания и преносими игри. За задачата класическата методика за бързо броене с абакус включва геймификация - игрови и спортен детайл към сериозната стратегия на образование. Важен детайл за оптимални триумфи е и платформата Smarty Universe, която разрешава децата да се упражняват отвън центъра и да усъвършенстват опциите си.

Предлагаме също и курсове по бързо четене (за деца от 7 до 12 години) и по финансова просветеност (за деца от 8 до 14 години), също по наши авторски методики. Ползите от курсовете за децата – усъвършенстват концентрацията и паметта, развиват аналитичното мислене, усилват скоростта на разбиране на информация, развиват въображението, развиват така наречен суперпамет, грамотността и доста други. И да не забравяме, че упражненията по четене възпитават обич към четенето, а курсът по финансова просветеност учи децата по какъв начин отговорно да боравят с финансови средства.

Споменахте китайско сметало. От къде идва методиката?

Първите „ сметала “, предшествениците на днешния абакус, са изобретени епохи преди Христа. Едни от най-разпространените типове сметала в древността са били китайското сметало суан-пан и японският соробан. Японският соробан не е изгубил своята известност – и до през днешния ден се употребява в японските учебни заведения при най-малките възпитаници. Много други страни в Азия също ползват заниманията с абакус и менталната аритметика като наложителен детайл в образователната стратегия на началните си учебни заведения.

Методиката на SmartyKids е основана точно на такива занимания, като тя е създадена в Русия от екип от педагози и експерти по ментална аритметика. След Русия мрежата от SmartyKids центрове последователно се разраства, с цел да дойди и в България през 2017 година. И не стопираме да се развиваме – сътрудничим с водещите в международен мащаб организации на експертите и обучителите в региона на менталната аритметика, с цел да можем да предложим постоянно на децата при нас най-съвременното и качествено образование. Тази година сме определени и за ръководител за България и Румъния на SAMA Global – интернационална асоциация по ментална аритметика, в която членуват 21 страни. Тази година нашите ученици ще вземат участие и в предстижната олимпиада на SAMA Global, състезавайки със стотици деца онлайн, съгласно ситуацията в световен мащаб.

Кои страни я ползват сполучливо?

Нашата авторска методика сега се ползва в 11 страни по света, в това число Русия, Румъния, Германия, Кипър, Латвия, Швейцария, Испания, Казахстан, Беларус, Узбекистан и несъмнено – в България.

Как може да бъде потребна за родителите?

Децата, упражняващи се с абакус и в ментално броене, получават доста по-широки умения от бързото броене. Факт е, че децата в курсовете по ментална аритметика изпреварват връстниците си и могат да умножават постоянно още на 6 години и разделят скоро по-късно. Но това не е единственият резултат от тези занимания. Целта ни е цялостното хармонично развиване на децата и насърчаване на уменията им. По същият метод да вземем за пример стои въпросът и с методиката по бързо четене. Курсът не цели просто да научи децата да четат „ на висока скорост “, а да четат с схващане, да извличат най-важното от един текст, да запомнят елементарно и бързо, и най-важното – да обичат книгите.

С нашите методики не целим просто да научим децата по какъв начин да се справятс един или различен учебен предмет, а да развият личните си умения за реализиране на задачите си в разнообразни аспекти на живота пред тях.

Затова най-новият курс, който стартирахме тази година в България, е финансова просветеност за деца. Знаете какъв брой доверчиви са децата към рекламите и промоциите да вземем за пример, или какъв брой мъчно може да се изясни на едно дете за какво би трябвало да икономисва. Ето на това ги учим в този курс – по какъв начин да схващат полезността на парите и да мислят стратегически когато става въпрос за финанси и покупки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР