За поголовна сеч сигнализираха читатели на Actualno.com. По думите на

...
За поголовна сеч сигнализираха читатели на Actualno.com. По думите на
Коментари Харесай

Горноводенци притеснени за гората и пътя си

За поголовна сеч алармираха читатели на Actualno.com. По думите на локални, сред четири и шест камиона с дървени трупи всекидневно се режат от гората край асеновградския квартал " Горни Воден ". Хората се тормозят, че всред обозначените дървесни типове се отсичат и здрави. Ситуацията продължавала през цялото лято и до през днешния ден, без значение дали е празничен или работен ден, дърводобивът не спирал. Хората сигнализират, че трупите са с диаметър 70-80 сантиметра и очевидно не наподобяват да са заболели, разясняват поданици на квартала.  И изясняват, че сечището се намира наоколо до Горниводенския манастир " Свети Свети Кирик и Юлита ".
Освен всичко, поради тежестта и вибрациите на камионите, които всекидневно минават през региона, е почнал да се унищожава и самият път. Образувало се е свлачище, а по думите на горноводенци даже е била наводнена и къща на едно от фамилиите. Въпреки това, хората не са алармирали способените институции.
Екипът ни потърси отговор от Изпълнителна организация по горите на въпроса дали терзанията на жителите са основателни.  От там ни дадоха отговор, че директно над Асеновград в квартал " Горни Воден " сега няма настоящи дърводобивни обекти. По преминаващия от там път се транспортира дървесина от такива, които са отдалечени на към 13 километра на юг от село Лясково.
Трасето е само за прекосяване заради свлачищни процеси, поради които асфалтовият път от Асеновград към упоменатото село, преминаващ около Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела, е затворен за товарни коли още от края на 2017 година Цялото количество добита дървесина от дърводобивни обекти в землищата на Лясково, в региона на Държавно горско стопанство-Асеновград и село Добралък, община Куклен - в региона на Държавно горско стопанство-Пловдив се транспортира по въпросния пътен сектор.
От организацията подчертаха, че настоящите сега дърводобивни обекти, от които се транспортира дървесина по горепосочения път са 20 на брой насаждения, с общ предстоящ рандеман от близо 4 800 куб. м. Освен това, инспекции от горските инспектори на Регионална дирекция по горите–Пловдив са осъществени на упоменатите дърводобивни обекти. Не са установени нарушавания на Закона за горите и подзаконовите нормативни актове.
От началото на септември до момента, обектите са проверявани четири пъти , оповестиха за Actualno.com от Изпълнителната организация. Съгласно наредбите на Закона за горите, санкциите за нарушителите са в размер от 50 лв. до 3 000 лв.. В региона на активността на държавните горски стопанства в Асеновград и Пловдив компаниите реализатори, които се занимават с асимилиране на дървесината, са " Света гора ", " Рафи-65 Република България ", " Антонис-06 " и " Марконигруп лес ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР