За по-малко от два часа 28 картини, нарисувани от Фанка

...
За по-малко от два часа 28 картини, нарисувани от Фанка
Коментари Харесай

Жена, която цял живот обикаля социални домове, впечатли с талант. Изкупиха картините ѝ за два часа!

За по-малко от два часа 28 картини, нарисувани от Фанка Борисова, бяха купени от залата, където е подредена изложбата й. Фанка е с умствена назадничавост, живее в дом в село Баня, а изложбата бе проведена от сътрудници от Новините на Нова телевизия.

Фанка живее в обществен дом от раждането си и в никакъв случай не е имала свое семейство. Единственото й избавление и бягство е рисуването, пишат Vesti.

Няма да я видите да рисува с професионални четки и бои. Фанка Борисова се е научила да твори с каквото има на разположение. С съчка за уши, шкурка и саморъчно изработен молив от хартия. Така Фанка основава картините си в дома за умствена назадничавост в град Баня.

„ Всяка картина се получава постепенно. С бързата работа нищо не се получава”, декларира Фанка.

Фанка е сирак. На 42 години е и в никакъв случай не е имала дом, друг от обществена институция.

„ Почти всеки ден рисувам. Води ме успокоение, радост… Това е моят живот. Аз рисуването доста си го обичам. И ще си го обичам, до момента в който съм жива”, декларира Фанка.

Между заключените порти, изолацията и неприятните условия, тя намира избавление в рисуването на картини.

„ Като видят, че съм в дом за умствена назадничавост, не ми имат вяра. Мислят си, че си фантазирам. Пък то в действителност не е по този начин. Животът по този начин ми е минал, че все ми е тая кой ще има вяра и кой не”, декларира Фанка.

Разказва, че рисува откогато се помни. Мечтае за своя галерия от дете.

„ Мечтаех да се осъществявам с рисуването и с това да преуспея, с цел да мога да оказвам помощ на домовете, в които съм била. Аз там пораснах и видях всичко. До някъде знам какво е да нямаш. Направо си знам какво е да нямаш, видях какво е липсата”, споделя Фанка.

Вече има и проект какво ще направи с парите, които ще получи от купените картини. „ Бих отделила едно 200-300 лв. за дома, с цел да ги почерпя. За мене си бих си купила таблет, тъй като таблетът към този момент ми играе. И моливи и химикали”, споделя тя.

А посланието ѝ е, че изкуството съществува на всички места.

„ Можеш да си в една дупка, само че има ли една светлина, ти като рисуваш и като си самичък, какво ти пречи? Нищо!”, споделя Фанка.

Картините й, които са изложени в галерията, към този момент са маркирани с алена точка. Това значи, че са продадени.

Екипът на малкия екран обаче се свърза с авторката и с нейно единодушие в галерията влязоха още 17 картини. Те ще бъдат пуснати в продажба, а към този момент има и лист с чакащи за тях. Изложбата „ Тя. Въпреки всичко " може да бъде забелязана до 19 февруари във Vivacom Art Hall Oborishte 5. Входът е свободен.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР