За първи път в България се представят фотографии, посветени на

...
За първи път в България се представят фотографии, посветени на
Коментари Харесай

"Душата на Япония” през обектива на фотографа Борислав Илиев

За първи път в България се показват фотографии, отдадени на най-големия храмов комплекс в Япония с величина на територията колкото Париж и отпечатани на ръчно направена японска хартия " уаши ”, създадена по антична технология и оповестена за международно нематериално завещание.

До 14 септември изложба " Капана ” в град Пловдив показва фотоизложба на Борислав Илиев, озаглавена " Душата на Япония ”.


В експозицията фотографът и IT експерт по специалност Борислав Илиев пресъздава своите усещания и страсти, насъбрани по време на пътуването му по един от маршрутите на античния поклоннически път на Изтока " Кумано Кодо ” с обща дължина 1500 км  и извървяван през вековете от императори, самураи и поклонници в търсене на духовността и нравственото филтриране. 

Заедно с поклонническия маршрут на Запада " Сантяго де Компостела ” в Испания и Франция, " Кумано Кодо ”, с неговите свещени места, е приет през 2004 година от ЮНЕСКО за международно нематериално културно завещание, а пътеките, по които потегля Борислав Илиев, го водят в най-големия японски храмов комплекс Исе Джинго, който и до през днешния ден пази античните обичаи на японския народ и където фотографът долавя  " душата на Япония ”.  


За красивите цветни фотографии и историята на Исе Джинго, за японските хвърчила " койнобори ” и за неповторимата опция пловдивчани и посетители на града да видят и допрян една от камбаните, направени от дарени монети от страните членки на Организация на обединените нации след Втората международна война,  станали знак на международния мир. 

Чуйте повече в диалога с създателя на изложбата Борислав Илиев.
Снимките са предоставени от Борислав Илиев за стратегия " Христо Ботев "
По обявата работи: Наталия Маева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР