За първи път учени използват редактиране на гени, за да

...
За първи път учени използват редактиране на гени, за да
Коментари Харесай

Учени с важна крачка към разкриване на мистерията на „девственото раждане“

За първи път учени употребяват редактиране на гени, с цел да провокират “девствено раждане “ при плодови мушици, което е значима стъпка в разкриването на тайните на завладяващото събитие, известно като партеногенеза, оповестява CNN.

При типа на плодовите мушици, участващи в проучването, това нещо не се случва естествено, споделя съавторът на проучването Алексис Спърлинг, биолог по развиването в Университета в Кеймбридж, Англия.

Въпреки това Спърлинг и нейният екип са съумели да употребяват генни разновидности, с цел да основат генерации женски плодови мушици, способни да се възпроизвеждат изцяло независимо - без да взаимодействат с мъжки плодови мушици, излиза наяве от изследването, оповестено на 28 юли в списание Current Biology.

Въпреки че така наречен девствени раждания (буквален превод на думата партеногенеза) се срещат естествено при доста скотски типове и са били провокирани при други - в това число мишки - посредством манипулиране на кафези, това проучване отбелязва първия път, когато учените изолират характерни гени, с цел да създадат партеногенезата трайна и наследствена линия в организъм, който другояче не е кадърен на този тип размножаване.

Въпреки че достижението може да наподобява като излязло от научната фантастика, имайте поради: то не е предвестител на девствените раждания при хората. Съществуват " голям брой аргументи, предотвратяващи партеногенезата при бозайниците, подчертава Спърлинг пред CNN.

Но планът бележи основен прогрес в разбирането на размножаването в животинското царство. И това познание може да донесе неописуеми дивиденти в необятен набор от проучвателен действия.

" Мисля, че би трябвало да разберем фундаменталните аспекти на света, в който живеем. И от време на време няма да знаем бъдещите приложения сега, в който ги разбираме ", споделя Спърлинг. " Започнахме да разбираме по какъв начин се случва половото размножаване, без да знаем, че в бъдеще ще можем да вършим ин витро оплождане. "

Пътят към девственото ражданею

Партеногенезата е следена по натурален път при редица скотски типове, в това число змии, птици, гущери, костенурки, акули и крокодили.

Известно е, че някои варианти плодови мушици са способни на партеногенеза, до момента в който други не са. Именно отсам стартират Спърлинг и нейните сътрудници: Те секвенират геномите на два типа Drosophila mercatorum - един, който се развъжда единствено по сексуален път, и различен, за който е известно, че е кадърен на партеногенеза.

След това откривателите съумяват да сравнят двата типа и да дефинират съответните гени, които биха могли да им дадат партеногенни качества.

" Имахме този лист, а по-късно го прегледах и избрах главно това, което смятах, че може да са гените, които провокират партеногенеза ", споделя Спърлинг.

След това екипът ѝ се насочва към различен тип плодови мушици - Drosophila melanogaster - за които в никакъв случай не е потвърдено, че се развъждат посредством партеногенеза. След опити и неточности откривателите съумяват да свържат верните гени, с цел да задействат партеногенезата при към 11% от женските мухи Drosophila melanogaster, включени в опита. Впоследствие се оказва, че някои от техните потомци също са способни на тази процедура.

Изследователите са употребявали плодови мушици, защото те се смятат за " моделни организми ", което значи, че са измежду листата с организми, които учените от дълго време учат в дълбочина, с цел да получат по-добро фундаментално схващане за биологията. Кратката дълготрайност на живота на плодовите мушици - към 80 дни, е разрешила относително бързо да се следят измененията в поколенията. А предходните проучвания на плодовите мухи са толкоз обширни, че е допустимо да се поръчат генетични разновидности даже онлайн.

" Просто има доста принадлежности, които са евтини и елементарно налични за всички откриватели, когато става въпрос за плодови мушици ", споделя Спърлинг

Пробив в партеногенезата: Какво значи това?

Изследователите означават, че фактът, че са съумели да провокират партеногенеза при плодови мушици, не значи безусловно, че явлението може елементарно да бъде възпроизведено при други скотски типове.

" Не сме тествали всеки обособен ген или всяка обособена композиция от гени ", споделя Сперлинг. " Така че има разнообразни неща, свързани с партеногенезата, които могат да включват други гени, които ние не сме разглеждали. "

Но това проучване дава пътна карта за това по какъв начин един ден партеногенезата може да бъде провокирана при други животни.

Спърлинг прибавя, че проучването може да помогне за справяне с някои вредители по културите, които употребяват партеногенезата, с цел да се развъждат, когато нямат мъжки сътрудници, което ги трансформира в злина. Пестицидите да вземем за пример са спрели репродуктивните качества на мъжките при един тип молци в Обединеното кралство и женските са съумели да стартират да употребяват девственото раждане, с цел да усилят експоненциално броя си.

Спърлинг декларира, че се надява работата на нейния екип да помогне за създаването на по-добри способи за ограничение на популациите на вредителите.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР