Въпреки продължаващата вече 5-та година битка с правораздавателните органи, хазартният

...
Въпреки продължаващата вече 5-та година битка с правораздавателните органи, хазартният
Коментари Харесай

Прокурор и свидетели срещу Васил Божков заплашвани, МВР ги охранява, а съдът го пусна предизборно на свобода

Въпреки продължаващата към този момент 5-та година борба с правораздавателните органи, хазартният необут Васил Божков към този момент може напълно умерено да се придвижва из страната. В началото на седмицата Софийският градски съд предизборно анулира домашния му арест, определяйки гаранция за свободата му в размер на 130 000 лв.. По този метод бе дадена опция на господаря на лотарийните игри да записва персонално партията си „ Национално придвижване Център “ в ЦИК за идния парламентарен избор на 9 юни.

 

В претекстовете на съда, управляван от Иван Коев да пусне Черепа на независимост под парична гаранция е посочено, че няма действителна заплаха подсъдимият по голям брой обвинявания да се укрие, въпреки Черепа да прекара съвсем 4 години в Дубай, преди да бъде експулсиран у нас предишното лято. Съдебният състав е на мнение, че не съществува заплаха хазартният необут да извърши ново закононарушение и да влияе на очевидци, защото досъдебните производства по делата му към този момент са завършили, импортирани са в съда и всички нужни за процесите доказателства са събрани.

 

В прорез с претекстовете на Софийския градски съд обаче са множеството данни за закани против очевидци по делата против Черепа и обезпечената им защита от Министерство на вътрешните работи.

 

Сред застрашените са някогашните съдружници на Васил Божков в хазартната компания „ Ефбет “ – братята Цветомир и Боян Найденови, които още преди 3 години алармираха, че милиардерът от Велинград е поръчал изтезанията им на грузинска незаконна формация, пуснала трайни пипала у нас. Братя Найденови са защитавани от частни гардове, само че Министерство на вътрешните работи също е ангажирано с защитата им – патрулни коли на полицията дежурят непрекъснато пред домовете на Цеките.

Смята се, че посредством посредничеството на грузинците към Васил Божков е осъществен и атентатът с гранатомети против някогашния консултант в ДАНС Алексей Петров през 2015 година Тогава Трактора. Оцеля с помощта на блиндирания си автомобил, само че предишното лято, дни преди Божков да се завърне в България, наемен палач го ликвидира на Витоша. До този миг прокуратурата няма данни, които да потвърждават по безапелационен метод, че Васил Божков стои зад убийството на Алексей Петров, въпреки тази версия да е разследвана и към момента да не е изцяло изключена. Криминалисти са на мнение, че Божков има претекст за елиминирането на Трактора, който преди гибелта си стана „ кръстник “ на обединението сред ГЕРБ и ПП-ДБ и провежда помирителна среща сред Бойко Борисов и Кирил Петков. Преди това да се случи, Борисов беше задържан за 24 часа по показания, дадени от укриващия се в Дубай Васил Божков.

 

Сред заплашваните очевидци по делата против Черепа е и някогашната шефка на Държавната комисия по хазарта (ДКК) Мария Филипова, която през последните месеци е получила голям брой анонимни закани по имейл и посредством приложения на мобилния си телефон. Заради подозренията на актуалната заместник-шефка на Комисията по финансов контрол (КФН), че е била следена, на нея също й е сложена полицейска защита.

 

Мария Филипова е основен очевидец по „ хазартното “ дело на Васил Божков за неплащане на над 500 млн. лева такси за лотарийни игри и всеобщо разпределяне на подкупи на чиновници на към този момент закритата Държавна комисия по хазарта. По делото обвинени са Черепа, неговата брачна половинка Елена Динева, както и някогашни шефове и чиновници на ДКК, а обвинителният акт е от близо 3000 страници.

 

Според показанията на Мария Филипова в първите дни на 2019 година, когато тя е назначена за шефка на Държавната комисия по хазарта на мястото на отстранения поради приемането на подкупи от Васил Божков Александър Георгиев и неговия заместител Огнемир Митев, Черепа е опитал да я корумпира в личния й кабинет. Още с влизането си Божков опитал да остави плик, цялостен с пари на бюрото й, които представлявали месечна такса „ успокоение “ по думите му. Филипова не проверила наличието на плика, само че Черепа самичък й споделил, че е донесъл 300 000 лв. – по 10 бона рушвет дневно, с цел да не пречи на активността на хазартните му компании. След като Мария Филипова отказала рушвета и помолила Васил Божков да си тръгне, той я придърпал силово към себе си и почнал да я опипва и целува, разкопчавайки панталона си.

Уплашената шефка на Комисията по хазарта някак си съумяла да се изтръгне от обятията му и да избяга от личния си кабинет.

Минута по-късно Черепа също напуснал кабинета, прибирайки преди този момент недокоснатия от Мария Филипова плик с подкуп от 300 000 лв..

 

Шефката на Държавната комисия по хазарта незабавно е уведомила прокуратурата за несполучливия опит за обезчестяване на Васил Божков и на процедура точно нейният сигнал форсира акцията на държавното обвиняване против олигарха. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи влязоха в офисите на хазартния могул на 30 януари 2019 година, само че няколко дни по-рано Черепа офейка от страната, предизвестен, че се готви задържането му.

 

Според осведомен с към този момент завършилото следствие по „ хазартното “ дело против Васил Божков, през последната година още двама някогашни Членове на Държавната комисия по хазарта, дали показания за въздействието на Черепа във към този момент разформированата държавна конструкция, са били обект на напън да трансформират показанията си.

Това са Людмил Марков и Красимира Кузманова, които обаче не са сложени под полицейска защита поради отвод от страна на Министерство на вътрешните работи.

 

За разлика от тях, прокурор Ангел Кънев, който следи делата против Васил Божков, е зорко защитаван от Главна дирекция „ Охрана “ към Министерството на правораздаването към този момент съвсем 4 години поради постъпили против него закани с към момента неразбираем адресант. Още през лятото на 2020 година полицията откри, че охранители на Черепа наблюдават непрекъснато прокурор Кънев и нелегално го снимат.

През пролетта на 2022 година пък Ангел Кънев откри в служебния си кабинет плик, адресиран персонално до него, съдържащ патрон диаметър 9х19 мм и отрязъци с послания „ кръв “, „ подкупен “ и „ осведомен “.

От Софийската районна прокуратура образуваха досъдебно произвеждане по постъпил сигнал за редовно следене и закана с ликвидиране към държавния обвинител, само че следствието по този начин и не съумя да откри кой стои зад куршумената закана.

 

„ Свидетелите, уличаващи Васил Божков в разнородни закононарушения, са близо 30, а част от тях са били обект на следене и закани, само че все пак съдът не вижда действителна заплаха Черепа да им повлияе, нито пък да се укрие от правораздаването ", не крият недоволството си от стартирането на хазартния необут на независимост под парична гаранция представители на държавното обвиняване.

 

По трите каузи против Васил Божков – за подбуждане към убийства, за неплащане на държавни такси, за рекет, насила и опит за обезчестяване, както и за античната му сбирка, са разпитани общо над 400 индивида, измежду които някогашният министър председател Бойко Борисов и някогашният финансов министър Владислав Горанов.

изненадващо обаче делото за подбуждане към убийства, което беше импортирано в съда от прокуратурата преди по-малко от месец, обвинен е единствено Васил Божков, само че не и началникът на защитата му Веселин Балтов и други лица от близкото му обграждане, измежду които шефът на компанията за детективски и охранителни услуги АН-В Емил Кабакчиев, за който има данни, че е следил и провел заплашването на очевидци.

 

Васил Божков е упрекнат като гарант на атентата с гранатомети против Алексей Петров, стрелбата против Манол Велев, убийството на хазартния необут Йордан Динов и подготовка за ликвидиране на живеещата в Швейцария българка Бойка Василева. По следствието за културно-историческите полезности и пране на пари Васил Божков е на независимост под парична гаранция от 500 000 лв., която към момента не е внесъл. При регистрирането на партията си в ЦИК Черепа изясни, че няма желание да заплаща паричната гаранция, чийто период изтича, защото средствата му са запорирани.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Илиян Тодоров Божидар Атанасов Георги Дребчев Огнян Харизанов – Оги Лудия Кирил Въжаров Венцислав Тодоров Васил Александров Кирил Димитров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР