За първи път от десетилетия България и Румъния са започнали

...
За първи път от десетилетия България и Румъния са започнали
Коментари Харесай

Проект за нов пътен и жп мост над Дунав се оценява от Европейската комисия

За първи път от десетилетия България и Румъния са почнали съответни дейности за възстановяване на свързаността над река Дунав, с в края на предходната седмица. Двете страни са внесли в Европейската комисия взаимен план за предпроектно изследване на втори мост Русе-Гюргево. Съоръжението ще бъде комбинирано - за авто и железопътен превоз над Дунав.

Идеята за плана за третия мост на река Дунав е остаряла, от близо 20 години. Темата още веднъж влезе на дневен ред по време на кабинета " Петков ", когато министър на превоза беше Николай Събев. Тогава той разгласи, че желае да построи най-малко пет моста над реката. Този път наподобява не е единствено на думи

Най-натоварената връзка сред страните - " Дунав мост " при Русе от дълго време е надхвърлила потенциала си и потребността от спомагателни уреди е належаща. Мостът разполага единствено с една лента в посока и пренос от към 2000 камиона дневно. След началото на съветската инвазия в Украйна обаче товаропотокът набъбна доста, а опашките от тежкотоварни и леки коли в двете направления е километрична.
Реклама
В същото време, от българската страна, който ще стартира при започване на идната година и да продължи най-малко 24 месеца. Ремонтът в допълнение ще затрудни прекосяването през границата и ще ограничи придвижването единствено в едното платно.

Този път обаче наподобява обещанията не са единствено на думи. Ангажираността е споделена сред двете прилежащи страни, като държавните управления към този момент са подписали съглашение, че планът е считан за предпочитан. Българското министерство, взаимно със своите асоциирани сътрудници Национална компания " Железопътна инфраструктура " и Агенция " Пътна инфраструктура ", ще извършат изследването на свързващата инфраструктура в страната, споделят от Министерството на превоза. Новият мост сред Русе и Гюргево ще бъде с дължина към 3 километра и ще се строи в посока българския град Мартен, източно от съществуващия мост. За финансирането Финансовото присъединяване на българската страна в предпроектното изследване е на стойност 1.4 млн. евро , като се чака до 50% от сумата да бъде безплатна финансова помощ по Механизма за свързване на Европа. Наред с изследванията ще се направи разбор на другите трасета и точки, от които ще потегля мостът в Русе и Гюргево, и ще се подкрепи изборът на техническо решение.

Това обаче е надалеч от крайната сума за изграждане на новия мост, която съгласно румънски медии може да доближи до 500 млн. евро . В тази връзка, ще се проучва и опцията за потребление на механизми за публично-частно партньорство. Това би довело до доста редуциране на периодите за цялостно създаване на моста и привличане на спомагателни средства от други източници (по образеца на ). И за периодите В началото на 2024 година се чака да бъде оповестено дали планът е утвърден за финансиране. Графикът планува сключване на контракт с Европейската комисия доникъде на 2024 година и осъществяване до края на 2026 година , когато двете страни ще вземат решение за точното местонахождение и финансирането на новия мост.

Комисарката по превоза Адина Валеан, която е румънка, към този момент, само че означи, че " преди да се вземе решение за спомагателна железопътна или пътна връзка (включително нов мост над Дунав), ще бъде значимо е да се разпознава най-хубавото допустимо местонахождение и по какъв начин ще се свърже с главната трансевропейска транспортна мрежа (ТЕН-Т) ".
Реклама
България към този момент изостава с задачите за довеждане докрай на транспортната съгласуваност с Европейски Съюз, като предишния месец Става въпрос за основи железопътни връзки по ТЕН-Т.
Свързани публикации Две години блокаж на " Дунав мост " поради ремонт - трафикът минава в едното платно 31 август 2023, 15:45 На север и юг България към този момент граничи с Ами 4 август 2023, 09:30 Плавателният канал от Русе до Варна се разисква за финансиране в Брюксел 30 април 2023, 11:09 Българският бизнес в Румъния: от ден на ден и все по-успешни 13 април 2023, 06:32 Защо Румъния към този момент не е на една река разстояние от България 13 април 2023, 06:30 Заедно към Шенген и вложения в транспортната инфраструктура разискаха Радев и румънският президент в София (обновена) 15 март 2023, 11:32
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР