За милиони няма закони, за кокошка няма прошка се пееше

...
За милиони няма закони, за кокошка няма прошка се пееше
Коментари Харесай

НЕ Е ЛИ МАФИЯ? Депутат от ГЕРБ, откраднал 202 000 лв. ДДС, се размина с пандиза

„ За милиони няма закони, за кокошка няма амнистия ” се пееше в известен в предишното чалга шлагер. Хора, живели в първите години на така наречен преход ще си спомнят, че текста не се е появил ей по този начин от нищото.

По това време, всевъзможни мутри и добре облечени предприемачи безочливо демонстрираха, че законите не важат за тях, каквито и безобразия да извършат. Пример, че тези времена не са свършили и до през днешния ден е делото за данъчни измами против досегашният народен представител от ГЕРБ Димитър Гамишев.

Макар съгласно хора от родния му Гоце Делчев той да няма нито едно качество за законотворец, Гамишев дълго време безмълвно търка банките в Народното събрание. Издига се и до общински партиен координатор, от чието снизхождение зависи назначението даже и на чистачките в държавната администрация. Колегите му не се впечатляват даже и от повдигнатото му обвиняване, че е умъртвил човек на пътя, карайки колата си с превишена скорост. Чашата прелива едвам при друго, привидно по-дребно закононарушение.

Димитър Гамишев е пропъден от Народното събрание откакто от журналистическо следствие се разбра, че е не запомнил да заплати над 200 000 лева налози, нарушавайки куп закони. Солидната сума е насъбрана от строителната му компания „ Гамишев – НКБ ”.

Докато той е в политиката, компанията има всяка години милионни обороти. Твърди се, че много предприемачи от Гоце Делчев и района са настоятелно съветвани да употребяват нейните услуги. Принуда няма, само че клиентите се редят на опашка.

В опит да си спести част от заплащанията към бюджета, Гамишев показал пред Национална агенция за приходите менте фактури по несъществуващи покупко-продажби с контрагенти. Така сред 2012 и 2016 година той заобикаля пращането на Данък добавена стойност и налог облага общо за над 200 000 лева С всяка минала година сумите стават все по-големи, само че служителите, които би трябвало да си ги потърсят, по този начин и не го вършат.

Сигурно поради инцидентно разпръскване. Така или другояче, в един миг депутата осъзнава, че бездействието на Национална агенция за приходите няма по какъв начин да е постоянно. За това небрежно се отървава от компанията си по добре познатата скица „ обади се на клошар ”.

Купувач е някой си Георги Георгиев от Ловеч, на чието име се водят над 100 компании, ощетили хазната с десетки милиони левове. По закон продажбата на задлъжнели компании е категорично неразрешено, с цел да се попречи на измамници да трансферират виновността към маргинали. Явно за Гамишев разпоредбите са други, и той сполучливо с отървава от „ Гамишев – НКБ ”.

Реклама

Разбира се, изцяло инцидентно, едвам няколко седмици след договорката от Национална агенция за приходите се сещат да си търсят налозите от новият притежател – ловешкия клошар Георги Георгиев.

Всичко евентуално щеше да мине спокойно и безшумно, а страната за следващ път да пие една студена вода, в случай че не бе журналистическото следствие.

След като гръмна абсурда с данъчните афери на депутата Гамишев, Национална агенция за приходите внезапно се сети какво написа в закона и изиска повреждане на договорката по продажбата на компанията. Прокуратурата също се самосезира и упрекна Гамишев в укриване на налози в изключително огромни размери. За похлупак, сътрудниците му от ГЕРБ бяха принудени небрежно да го пенсионират.

Всеки изловен, че укрива налози, рискува да получи прекара до 6 години пандиза. За суми сходни като тези, отклонени от Димитър Гамишев, присъдите всекидневно са сред 3 и 4 години, разясняват юристи.

Явно това още веднъж важи за естествените жители. Окръжния съд в Благоевград е на мнение, че за ексдепутата това е прекомерно строго наказване. За това и магистратите се задоволиха с 3-годишна условна присъда. Малко утешение е, че Гамишев ще би трябвало да заплати на страната и санкция от 202 138 лв..

Това не е първата благосклонност на Темида към видния законотворец от Гоце Делчев. Гамишев се размина с условно наказване и по делото за ликвидиране на пътя. Катастрофата става на изхода на благоевградското село Копривлен. Там ограничаването е 50 км/ч, само че той е натиснал много повече педала на газта и опустошава пресичащият пътя пенсионер Иван Жбантов.

При последвалата експертиза е открито, че стареца стартира да пресича пътя, когато се намира на 60 метра от колата на ексдепутата. В същия миг возило като на Гамишев при съблюдаване на законовото ограничаване за скорост би могло без проблем да спре на към 48-ия метър, което сигурно би предотвратило удара.

Макар да бе потвърдено, че е карал с превишена скорост, Димитър Гамишев до последно твърдеше, че е почтен.

Отказа и да подаде оставка като народен представител. В последна сметка, даже и приет за отговорен по обвиняването в ликвидиране по непредпазловост, Гамишев се размина с влизане в пандиза. Магистратите му дадоха скромните 2 години условно. 
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР