Петрич прегърна днес танцови колективи, духови и фанфарни оркестри, млади

...
Петрич прегърна днес танцови колективи, духови и фанфарни оркестри, млади
Коментари Харесай

1 200 участници пристигнаха в Петрич за детския конкурс „Южни слънца“

Петрич прегърна през днешния ден танцови колективи, духови и фанфарни оркестри, млади гении в изобразителното изкуство, реализатори на национални песни в 25-ия Международен детски конкурс „ Южни слънца “, проведен от МОН, Национален замък на децата, Община Петрич и ЦПЛР – ОДК Петрич.

1 200 участници дойдоха вслънчевияград, с цел да отбележат четвърт век история на състезанието, трансформирал се в обичана естрада на детския гений. 42 български града и два от прилежаща Северна Македония изпратиха в Петрич свои посланици на изкуството – мажоретни сформира, фанфарни и духови оркестри, фолклорни колективи и национални артисти, млади художници, с цел да станат част от юбилейното 25-о издание на МДК „ Южни слънца “.

Пъстро дефиле на участниците, което беше още веднъж по централните улици на Петрич, предшества формалното разкриване на състезанието през днешния ден. Близо 250 деца, облечени в национални носии, се подредиха във формата на слънце и изписаха с телата си годините на МДК „ Южни слънца “. Изви се и най-дългото хоро по традиция пред постройката на Община Петрич. Зам.-кметът Нина Попова приветства участниците в състезанието и ги поздрави от името на общинското управление. „ Този празник на детското творчество постоянно ще заема своето значимо място в културния годишен календар на общината и в сърцата на петричани. Четвърт век история свидетелства за сърцата работа на стотици ръководители и хиляди деца - участници в състезанието, значи също и активност на уредниците в лицето на ЦПЛР – ОДК Петрич! “, сподели в приветствените си думи госпожа Нина Попова.

Връчени довечера бяха пет почетни плакета за най-големите другари на детското творчество – единият плакет беше за кмета на общината Димитър Бръчков. Юбилейни плакети получиха също АРТ ГАЛЕРИЯ МАРКОВИ и Лъчезар Янакиев за журиране в направление „ Пленер “, доцент Петър Петров, журирал фолклорното надиграване през годините, и Валери Горанов – ръководител на ФТС „ Северняче “, град Лом – най-дългогодишен участник в състезанието. Гран При на кмета на община Петрич в първо направление „ Преглед на духови и фанфарни оркестри и мажоретни сформира “ заслужи Младежка музикална групировка при ЦПЛР ОДК Велинград.

Утре МДК „ Южни слънца “ продължава в направленията „ Народно пеене “ и „ Фолклорно надиграване “, както и с гала-вечер и публично награждаване, което ще се състои на сцената на площад „ Евтим Евтимов “ от 19.00 часа.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР