За масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско съобщи

...
За масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско съобщи
Коментари Харесай

Пестициди тровят пчели в Добричко и Бургаско

За всеобщо отравяне на пчели в Добричко и Бургаско заяви Нова телевизия. Пчелари се оплакват, че кошерите им измират и подозират арендаторите на аграрни земи.

Според пчеларите нивите се пръскат със неразрешени пестициди, които тровят насекомите. По неофициална информация отровените пчелни фамилии са стотици хиляди, само че единици са стопаните, които заявяват загуби.

„ Не съм получавал никаква информация от арендаторите, че ще бъде пръскано. Предупреждение би трябвало да се извърши 72 ч. преди този момент, може и посредством e-mail или СМС. Това не се случи”, съобщи Юмер Халил пчелар от село Малина.

По думите му нерегламентираните дейности се дължат на обстоятелството, че съгласно член 4 алинея 3 не се позволява напръскване на площи с съществуване на цвят, а часовия диапазон важи единствено за култури без съществуване на цвят.

„ Като се пръска и пчелите не се връщат в кошерите”, сподели вуйчо му – Халил Халил. Същият проблем съществува и в село Орлинци. Пчеларят Динко заяви, че преди 1 месец пшеницата и ечемика там са били пръскани с вертолет. „ Той напръска и цъфтящата в близост растителност. След 3 дни пчелите започнаха да умират”, посочи Динко.

Пчеларите желаят видеоклиповете на пръскането, оповестени от Юмер, да се одобряват като безусловно доказателство за нарушаване – при констатиране на такова да бъдат спрени дотациите, да бъдат наложени наказания и да се конфискуват машините, с които е пръскано.

„ Ние продаваме мед на безценица. Държавата не ни подтиква по никакъв метод – тя подтиква арендатори, които желаят да унищожат пчелите. Моля ви се – спрете се!”, сподели пчеларят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР