За жизнената си философия Нямам никаква жизнена философия. Имам само

...
За жизнената си философия Нямам никаква жизнена философия. Имам само
Коментари Харесай

Хората предпочитат лесните решения, а да сътвориш зло е лесно | Йосиф БРОДСКИ 

За виталната си философия

Нямам никаква витална философия. Имам единствено избрани убеждения. С известно изпитание, могат да бъдат считани за философия. Мога да нарека това философия на постоянството, на издръжливостта. Много просто нещо. Когато се намираш в неприятни условия, пред себе си имаш избор – да се предадеш или да се опиташ да противостоиш. А избирам второто, доколкото е допустимо. Това е и цялата ми философия, нищо изключително. 

За иронията

Иронията е лъжливо нещо. Когато с подигравка или подигравка приказваш за обстановка, в която си изпаднал, наподобява като че ли не си зависим на събитията. Но това не е по този начин. Иронията не ти дава опция да избягаш от проблемите или да ги превъзмогнеш. Тя продължава да ни държи в същите рамки. Дори да пускаш смешки във връзка нещо непоносимо, все едно – ти продължаваш да бъдеш негов заложник. Когато видиш проблем, би трябвало да се бориш с иронията. Само с подигравка ти в никакъв случай не можеш да го победиш. Иронията е родена от психическото равнище на съзнанието. Има разнообразни равнища – биологично, политическо, философско, религиозно, трансцедентално. Животът е трагично нещо, тъй че тук иронията не е задоволителна. 

За положителното и злото

Съвсем не считам, че всички хора са неприятни. Но съм уверен, че хората са способни да творят несгоди – надарени са с невероятни качества за това. 

Изглежда са по-малко предразположени да вършат добрини. Но хората, доколкото зная, избират лесните решения, а да сътвориш зло е по-лесно, в сравнение с положително. 

За пространството

Това е най-важното – пространството, което обитаваш. Спомням си, че когато бях на 23 години, принудително ме настаниха в психиатрична клиника – всички тези медикаменти и неприятни способи, които ми прилагаха, не създадоха върху мен такова тягостно усещане, колкото стаята, в която се намирах. Особено усещане ми  направи съотношението сред размера на прозорците и размера на стаята – те вероятно бяха 8 пъти по-малки от нея. И точно това ме докара до неистово положение, съвсем до обезумяване. 

За вярата и религиите 

Аз въобще не съм последовател на религиозните ритуали или формалното свещенодействие. Придържам се към визията си за Бог като притежател на безусловно инцидентна, с нищо не обусловена воля. Аз съм срещу търгашеската логика на психиката, която принизява християнството – направи това – ще получиш това, в действителност ли? И още повече това – уповавай се на безкрайното състрадание Божие. 

Най-ценното у индивида

Умението да прости, умеенето да съчувства. Най-чистото чувство, което поражда във връзка с хората у мен – това е жалостта. Навярно, тъй като всички ние сме смъртни. 

* Цитати от изявленията с Бродски пред годините, оповестени в „ Книге интервью. Иосиф Бродский ” (Захаров, 2011).

Снимки: ru.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР