За габровското гостоприемство се разправят вицове, но жителите на села

...
За габровското гостоприемство се разправят вицове, но жителите на села
Коментари Харесай

Младите срещат мъдрите. Преоткриване на селото: Жълтеш

За габровското гостолюбие се разправят вицове, само че жителите на села в региона дават да се разбере, че всичко е единствено смешка. За поредна година при бабите и дядовците гостуват девойки и момчета от градовете, с цел да опознаят живота на село и да оказват помощ с доброволния си труд за по-добрия образ на дребните обитаеми места. Това лято самодейността на Габровската община среща младите и мъдрите в село Жълтеш .
Габровското село Жълтеш е покрай града и тук прозорците на множеството къщи светят . Жителите главно са възрастни хора и в случай че съумяват да се погрижат за личните си градини, за общото имат потребност от помощници – да коват, измазват, почистват плевели. Те са младежи и идват от Габрово и от по-големите градове на страната. Някои от тях за следващо лято прекарват седмица в Габровския балкан:

" Записах се за пръв път, като бях на 15 години. Преоткрих какъв брой доста ми харесва тук, в селото, тъй като пребивавам в София . Заобикнах този метод на живот и може би някой ден бих си купила и аз къща на село. "

Автобусната спирка до село Драганчетата в кметството е единият от обектите. Доброволците почистиха остаряла каменна чешма, а за огромната поляна в Жълтеш, където всяко лято се организира фолклорен фестивал, сковаха пейки и маси от дървени палети . Друга бригада – от момчета и девойки от лечебния център за хора със зависимости край Габрово, върна на децата превзетата от плевели площадка за игра.  



" Аз съм израснала на село, с моите баби и дядовци , които не са към този момент измежду живите. Имам предпочитание да оказвам помощ. "

" Беседка слагаме, ще реставрираме люлките, катерушките . "

Местните поданици се радват на общуването с младежите и ценят напъните им.

" Това, което сега се прави, нямам думи да изразя благодарността си. Приехме ги децата с отворени сърца и нека не престават тези инициативи. Да оживяват селата! Те са доста прелестно за живеене място. "

В прохладните летни вечери девойките и момчетата пяха и играха хора със самодейците от локалното читалище , хапваха от приготвените от бабите пити и баници, и подредени край огъня дълго слушаха истории за остарели времена.

Това лято в приемните села Жълтеш и Райновци посрещнаха 30 младежи от Габрово, Русе, Стара Загора, Пловдив, София и Варна. Някои от тях си дадоха обещание да се срещнат още веднъж - следващата година, по същото време

Повече по тематиката - чуйте в звуковия файл!
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР