За да разберем същността на зеления бизнес, трябва да вникнем

...
За да разберем същността на зеления бизнес, трябва да вникнем
Коментари Харесай

2024: Внезапният удар на ESG регулациите

За да разберем същността на зеления бизнес, би трябвало да вникнем в CSRD директивата. 2024 ще е основна за 500 компании в България, които ще стартират ново зелено докладване, само че България се бави, а бизнесът е песимистичен. Не е ясно до каква степен пазарът и бизнесът са подготвени за измененията, като се вижда огромна доза грийнуошинг.
Какво е ESG? На доктрина e екологично, обществено и корпоративно ръководство, само че на процедура никой всред политици, институции и финансисти не може да даде прецизен отговор. Дали е просто законодателна рамка, или е печеливш консултантски бизнес, средство за зелен надзор на огромните компании или нова индустриална парадигма, разход или опция повече доходи? Въпроси, на които бихме могли да отговорим едвам след няколко години, до момента в който всички от дребния до огромния бизнес не се допрян до измененията, които целят да урегулират устойчивото развиване на стопанската система.

Но още от 2024 година средата ще стартира да се трансформира поради влизащите в действие ESG регулации. Как и дали ще проработят обаче е следва да забележим. Защото в предишното има задоволително образци, като да вземем за пример остарялата инструкция NFRD (директива за нефинансово отчитане), за зелена бизнес регулация, която изобщо не е проработила.
Реклама
За момента ESG е просто добре окомплектована рамка и цел, която в случай че бъде осъществена, ще се отвори един цялостен нов сегмент във всеки бизнес, който да се занимава с действия като отчитане на излъчвания, замърсяване, ръководство на запаси или даже човешки права и уисълблолинг. Всички те, общо взето, са под егидата на това да създадат най-енергоемката и авторитетна част от бизнеса по-зелена и по-устойчива. Чрез директна регулации - годишно.

За България измененията са от също толкоз огромно значение, що се касае за другите страни в Европейския съюз, и това слага редица въпроси пред бизнеса. Твърде е допустимо по остарял български бит институциите у нас да изчакат до последния миг и бизнесът да не обърне значително внимание, което просто ще докара до по-голямо комплициране и неизясненост какво ще се случва през идната година.

Реалността е, че българският парламент би трябвало да транспонира през 2024 година директивата CSRD, която е най-големият притежател на ESG бизнес регулации и съгласно която ще би трябвало да се рапортува отсега нататък . Тя има капацитет да промени значително промишлеността и произвеждане, само че даже и да не го направи незабавно, носи забележителен размер начинания, с които бизнесът ще би трябвало да се преценява.

Ако се стигне до най-отрицателния сюжет, че фирмите мъчно покриват критериите и че сходна зелена рамка е непостижима, то най-малко Европейски Съюз ще има ясна визия какъв брой огромно е предизвикването.
Реклама
За момента в България регулациите са значително пренебрегнати. Стига се до такава степен даже огромни компании да неглижират директивата. Източници на " Капитал " от бранша пък настояват следното за пазара: " Всички български компании, с които работим, не се интересуват и чакат регулациите да бъдат отсрочени във времето отсега нататък, а тези, които се интересуват, просто търсят капитал от чужбина, който зависи от зелени рейтинги и индикатори. "

Въпреки тези настроения регулациите са тук и напълно скоро ще би трябвало да бъдат имплементирани - във Франция да вземем за пример този развой към този момент стартира.
Новият одит
В началото на тази година Брюксел публично утвърди новата инструкция за оповестението на нефинансова информация. Това беше и е първата сериозна законодателна стъпка за въвеждането на стабилно законодателство в границите на Европейския съюз. В нейния обсег попадат близо 50 хиляди европейски сдружения, измежду които и към 500 български, които би трябвало да регистрират нефинансовата си информация за своите екологични, обществени и корпоративно устойчиви практики по нов модел, доста по-широкообхватен от предходния.

Така редом с финансовия одит сдруженията ще минават и през оценка на устойчивостта си. Паралелният одит в действителност си има прецизен термин - вкарва се така наречен двойна вещественост. Тя може да се изясни най-просто с това, че колкото огромно значение има една интервенция, разход или доход за финансовия отчет на компанията, толкоз огромно значение ще има и за нефинансовия, който ще се прави съгласно CSRD.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР