Юношеската звезда Кайс Руис не е много познат на повечето

...
Юношеската звезда Кайс Руис не е много познат на повечето
Коментари Харесай

Следващият звучен шамар от ПСЖ за Барса

Юношеската звезда Кайс Руис не е доста прочут на множеството футболни почитатели, само че е считан за един от най-големите гении в света и към този момент е привързан с контракт в ПСЖ. Бързо завръщане в Каталуния на този стадий няма да има.

Тренировъчният център „ Тола Волог “ се намира в Лион, в непосредствена непосредственост до „ Стад Жерлан “. На голям брой изкуствени и естествени терени тактически извършения и общоприети положения упражняват освен експертите на Олимпик (Лион), само че и бъдещите звезди на отбора. Юношеската академия на отбора се намира тъкмо там. Практически гениите на „ хлапетата “ освен следят непрекъснато настоящите звезди и попиват от техния опит, само че и от подготовка непосредствено могат да си легнат в леглото, както и противоположното.

Лион от дълго време загуби статуса си на доминатор във френския футбол. В началото на века Олимпик завоюва седем следващи шампионски трофеи в Лига 1 и бе непрекъснат участник в елиминационната фаза на Шампионската лига. Междувременно настоящият първенец Монако и богатият ПСЖ задават тона. Това, което обаче е останало, е реномето на Лион с отличната работа с юношите. Нито един различен тим в страната, както и малко отбори в Европа го вършат, не създава толкоз звезди, както „ Тола Волог “ към момента го прави. Карим Бензема, Хатем Бен Арфа, Сидни Гову, Людовик Жюли, Максим Гоналон и Лоик Реми са учили тук по какъв начин да ритат топката.

 Когато излезе младеж от Лион от академията, той би трябвало да е особено хлапе. Един подобен има сега. Грешка на клуба е, че младият гений от дълго време не играе в Лион, а през 2009 година минава в Барселона. Грешка и на каталунците е, че той към този момент не играе в Барселона, а предходната седмица подписа контракт с ПСЖ. Иде тирада за Кайс Руис, един юноша, който е направил първите си футболни крачки в Лион и чийто татко Редуан има да каже нещо учудващо: „ Ръководителите на Лион ни споделиха, че в последните 30 години са виждали с подобен гений единствено два феномена. Това са Бензема и нашият наследник “.

За големия капацитет с марокански корени бързо се зашумява в Европа и до Барселона. Така през 2009 година тогавашният притежател на трофея в Шампионската лига притегля едвам седемгодишното момче в своята известна академия „ Ла Масия “. И в Барса Руис господства измежду своите връстници. Босовете на „ блаугранас “ също виждат в него един специфичен гений. Неговите най-хубави финтове са гледани стотици хиляди пъти в мрежата и стават шлагер. Говори се към този момент за „ дребния Меси “. За „ дребния “, „ новия “ или „ идващия “ в последните години са оповестени значително гении. В случая с Руис това естествено се потвърждава с качествата му. Не единствено що се отнася за метода му на игра. Играещият с десен крайник хлапак е доста чевръст с краката, тича с огромна скорост и разполага с съвършена техника. Той обработва кълбото елегантно и мъчно някой може да го спре, когато води топката и дриблира. Към всичкото това би трябвало да се добави и отличният завършващ удар. Напълно разумно той си построява реномето на един от най-големите гении в света.

 Радостта от превъзходното развиване на Руис завършва през 2015 година, тъй като са открити нередности с прехвърлянията на малолетни от чужбина и Барселона получава наказване от ФИФА. Световната централа не разрешава на каталунците да регистриран нови играчи и безчет гении от „ Ла Масия “ нямат право да играят за Барселона, до момента в който не навършат 16 години. По-голяма част от тях се вземат решение да изоставен Каталуния и да се завърнат в родните си страни. Сред тях е и Кайс Руис. Младият халф се завръща във Франция. Олимпик (Лион) предусеща шанса навършилият 13-годишен гений да се завърне в „ Тола Волог “, само че клубът би трябвало да преглътне горчив хап. Руис се взема решение на трансфер не в родния си клуб, а в ПСЖ.

Барса пази от този момент нежни очаквания за завръщането на Руис, който си остава звезда от академията на каталунците, макар че развиването му продължава в Париж. В носителя на Купата на Франция до 15 години той носи №10 и е основен състезател в офанзивата. След като до момента е играл за юношеските национални тимове на Мароко, към този момент е национал на Франция до 16 години.

Миналата седмица обаче последва идващият огромен пестник за Барса. Руис дефинитивно се реши да остане край Сена и незабавно след 15-ия си рожден ден подписа младежки контракт, който го обвързва с клуба до 2020 година. Това не е всичко, тъй като щом навърши 16 години, Руис ще получи и професионален контракт.

 „ Този контракт маркира ново ходило от развиването на играча. Той ускорява също така връзката сред плеймейкъра и неговия клуб от последните години. Кайс подписа след завръщането си във Франция през 2015 година прелиминарен младежки контракт “, оповестиха и прецизираха от ПСЖ.

За Барселона това са следващите неприятни вести след проваления летен трансферен прозорец и те още веднъж са от ПСЖ. Клубът от френската столица притегли бразилската звезда Неймар и не пусна италианския национал Марко Верати при каталунците. Трансферът на аржентинеца Анхел ди Мария в Барса пък се провалил поради 10 милиона евро. Към това се прибавя и неуспехът на каталунците в договарянията за бразилеца Филипе Коутиньо от Ливърпул.

Руис от своя страна се нарежда тъкмо със своя автограф. Тийнейджърът, който поства в обществените мрежи селфита с Лионел Меси или Кристиано Роналдо, вижда в Париж най-хубавите благоприятни условия за развиване е най-хубавата вероятност. Неговото бъдеще наподобява розово. Олимпик (Лион) и Барселона ще го държат под око и ще се ядосват, че той към този момент не рита за тях.

По материал на Фалко БЛЬОДИНГ, Goal.com
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР