Юли се оказа добър месец за фондовите пазари по света,

...
Юли се оказа добър месец за фондовите пазари по света,
Коментари Харесай

Цв. Цачев, Елана Трейдинг: Индексите растат, но рисковете остават

Юли се оказа добър месец за фондовите пазари по света, само че в огромна степен това се дължи на отрицателната наклонност през предходните три месеца.

Видяхме възобновяване на показателите с 5-10%, което е естествена реакция на пазара след мощните спадове преди този момент.

Месецът обаче не може да се дефинира като добър или спокоен от позиция на макро новините и агресивното покачване на лихвите в Съединени американски щати и в Еврозоната, разяснява основният капиталов съветник на Елана Трейдинг Цветослав Цачев в блога на компанията.

По думите му, инфлацията наближава пиковите си стойности и това не се дължи единствено на спада на горивата. Повишаването на лихвите дава отражение върху строителството и цените на недвижимите парцели, което е главната цел на централните банкери в битката им с инфлацията.

Федералният запас пък повтори покачването със 75 базисни пункта, а ЕЦБ започва с половин % вместо предстоящата четвъртинка на юлското си съвещание.

Колко съществени са централните банкери?

Те подхождат доста съществено към инфлацията и имат за цел да спрат прехвърлянето ѝ от суровините и силата към разноските за работна мощ. Мерките им би трябвало да покачат безработицата и да понижат съвкупното търсене в стопанската система.

От там фирмите ще имат опция да заплащат по-малко заплати и в същото време да не подвигат цените. На доктрина. На процедура към този момент имаме спад на недвижимите парцели с 10-20% през второто тримесечие, показателите записват сходно понижение от началото на годината, а поевтиняването на суровините и горивата също загатва, че инфлацията скоро ще доближи пика си.

Защо тогава централните банки бързат с повишението на лихвите? Те заобикалят да приказват за криза, само че упованията на пазарите са за понижение на лихвите в Съединени американски щати през второто тримесечие на идната година. Тоест, след към девет месеца.

В проекцията за лихвите на Федералния запас няма такива упования и това значи, че или банкерите не виждат рецесията, или не желаят да тревожат обществото и пазарите с нея преди изборите през ноември. Ако приемем, че Федералният запас не чака спомагателен стопански спад, такова разминаване с пазарите няма да е за първи път.

И също по този начин няма да е за първи път банкерите да бъркат. Но в случай че икономистите и управлението на Фед се притесняват от рецесията без да я загатват, тогава бързото повишение значи, че се основава пространство за бързи тласъци в бъдеще. Историята е цялостна с такива образци и предходните две огромни рецесии удостоверяват правилото.

Голямото разминаване сред Съединени американски щати и Европа

По отношение на инфлацията има една огромна разлика сред тях и това е повишаването на разноските за работна мощ. В Съединени американски щати заплатите се повишават с 10%, в Европа с 3%. Поради тази причина лихвите в Еврозоната могат да изостават от растежа в Съединени американски щати и да не натискат толкоз надолу стопанската система.

Но европейските акции са под по-сериозен напън заради друга причина – повишаването на суровините и скока на разноските за произвеждане. Затова европейските акции изоставаха от американските във възобновяване си през юли и най-вероятно ще продължат да се показват по-слабо с времето.

По-ниският напредък на приходите на европейците и скокът на разноските им за комунални услуги е повода за отрицателни упования за растежа и най-много за потреблението в района. Поевтиняването на еврото в допълнение утежнява нещата за потребителите и за промишлеността поради оскъпяването на ресурсите и силата.

EUR/USD на паритет или под паритет?

Фундаменталните фактори поддържат растежа на $ през втората половина на годината. Трябва да имаме поради и това, че вложителите към момента не купуват долари, с цел да скрият капиталите си от рецесия, както стана в края на 2008 година

Въпрос на време е да има нов опит за напредък на $, воден от отрицателни вести за Европа или от нападателната политика на Федералния запас, което в допълнение да усили лихвения диференциал сред двете страни на Атлантика. Еврозоната има още един сериозен проблем, който ЕЦБ адресира с идентична значимост, само че евентуално тревожи банкерите доста повече от самата инфлация.

Това са задълженията на обособени страни и най-много на Италия, където близо три трилиона евро държавни бумаги би трябвало да бъдат подкрепяни непрекъснато от ЕЦБ. Изглежда невероятно за банката да понижи салдото си, каквито са проектите за идващите години.

Слабото евро в среда на свиващо се световно търсене не е добра вест за европейските компании, даже и те да се конкурират с по-евтиния си експорт.

Корпоративните облаги поддържат Уолстрийт

Единствената добра вест идва от корпоративните облаги. Растежът на финансовите резултати гони 7% на годишна база при упования към 4% покачване през второто тримесечие. Това поддържа цените на акциите през летните месеци и оставя на назад във времето страховете от инфлацията, повишението на лихвите и рецесията в потребителските разноски.

Самите компании също не дават толкоз отрицателни прогнози за третото тримесечие, което води до по-добро показване на акциите след положителен доклад. В същото време акциите на тези компании, които разочароват пазара с облагите си, също не падат повече от междинното за последните пет години.

Това повдига въпроса дали следва повишаване на американските показатели през август и вероятно по-късно през септември и октомври, които са известни с отличното си сезонно показване, само че и с най-големите спадове на Уолстрийт.

Краткосрочните вероятности наподобяват положителни през призмата на наложително затваряне на къси позиции, което може да се случи в интервала на слабата лятна ликвидност. Нови десетина % за август биха означавали едно типично „ мечо повишаване “, което е особено за огромните интервали на спад.

През есента вложителите ще се сблъскат с тези фактори, които дефинират рецесията в потреблението – повишаването на стоките и на комуналните разноски плюс повишението на лихвите. Ако фирмите не съумеят да отговорят на упованията за 10% напредък на корпоративните облаги за третото тримесечие, Уолстрийт ще има проблем.

А не би трябвало да забравяме и блокадата на Тайван от Китай, която може да усложни така и така проблематичните доставки на чипове в международен мащаб, напомня Цветослав Цачев от Елана Трейдинг.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР