Йорданка Белева е тазгодишният носител на Националната литературна награда Йордан

...
Йорданка Белева е тазгодишният носител на Националната литературна награда Йордан
Коментари Харесай

Йорданка Белева грабна наградата Йордан Радичков

Йорданка Белева е тазгодишният притежател на Националната литературна премия " Йордан Радичков ", заяви на уеб страницата си община Берковица, уредник на състезанието. Служителката на Народното събрание е отличена за сборника си с разкази " Таралежите излизат през нощта ".

" Харесвам прозата на Йорданка Белева поради тази невероятна, доведена до съвършенство трудност на простотата, одобрявам езика, на който са написани нейните разкази и с който тя си " играе ", както неуморните и постоянно разнообразни талази си играят с неуморния и постоянно идентичен бряг, споделя ръководителят на журито Владимир Зарев, представен от " Дневник ". 

Белева получава финансова награда в размер на 1500 лв. и статуетка на скулптора Емил Попов. Тя е създател е на стихосбирки, сборници с разкази, книги за деца. При първото издание на състезанието през 2020 година Белева беше отличена със специфичната премия за книгата й " Кедер ".

За " Шекспир зад храстите " втора премия получава Светла Георгиева, а третата е за Радослав Бимбалов за сборника му " Млък ".

С грамота и подарък е отличен и Красимир Димовски за книгата си " Момичето, което предсказваше предишното ". Наградата " Дебют " е за Луиза Кадиян за сборника " Безупречен очевидец ". Специалната премия " Свирепо въодушевление " получава Николай Табаков за своите " Р-р-разкази ".

От идната седмица книгите на отличените в състезанието ще обогатят фонда на градската библиотека " Йордан Радичков " в Берковица, прецизират от общината.

Това е третото издание на състезанието. Първият победител е Деян Енев, а предходната година беше отличена Елена Алексиева. На 24 октомври се навършват 93 години от рождението на Йордан Радичков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР