Язовир Огоста по обем е вторият най-голям язовир в България

...
Язовир Огоста по обем е вторият най-голям язовир в България
Коментари Харесай

Неразрешените от десетилетия проблеми с яз. "Огоста"



Язовир " Огоста " по размер е вторият максимален язовир в България с 506 млн. куб. м. Съоръжението обаче те е цялостно и равнището му се държи ниско поради проблеми, известни още преди въвеждането му в употреба преди 35 години. Това стана ясно от.

От 10 години се знае за наводнение на инжекционния тунел и рисково налягане от 4 атмосфери там, само че ограничения не се подхващат. 

„ Грешките, които през днешния ден се пресъздават са, че при инженерно-геоложките изследвания са пропуснати някои каверни в основата - кухини, които са в скалите. При повишение на равнището на язовира могат внезапно да се отворят и цялата вода, вместо да се изтече към ВЕЦ-овете или техническите изтичала на язовира, да изтече през тази дупка в земята, да отмие цялата стена, да я унищожи и да забравим, че е в миналото е имало Монтана “, сподели министърът на Околната среда и водите Асен Личев в изявление за националната телевизия. 

А с цел да не залее " Огоста " града, равнището му би трябвало се поддържа ниско.

„ Част от проблемите са известни от 1986 година, когато язовирът е пуснат в употреба. Тогава инжекционната завеса към момента не е била довършена. За мен е удивително по какъв начин някой може да реши да направи в карстов регион язовир “, сподели журналистът Богдана Лазарова от Българска национална телевизия. Тя разясни, че инжекционната завеса е поредност от подпорни колони под стената на язовира, която служи, за укрепване на оборудването, тъй че водите в него да не подкопаят или раздерат стената му. 

„ По двата бряга около стената на язовира има свлачища. През тях се просмуква водата и отива непосредствено към Монтана. Последният огромен проблем е, че по този начин наречената промяна - коритото, където, откакто се изпълни язовира, през преливника, някакви размери вода се пускат, това корито, което минава през Монтана, не е довършено от едната си страна и в случай че пуснат по-големи размери вода, примерно при проливните дъждове наесен, непосредствено наводняват къщите и дворовете, а там е ромската махала “, добави тя.

Проблемите на язовира са известни още от 1986 година, само че от 2014 година година непрекъснато има комисии, които изследват язовира. През 2016 година е бил последният период за довеждане докрай на ремонта, който към момента не е почнал.

„ Някъде през 2018 година е даден на Държавната консолидационна компания дружно с още 414 язовира в листата, които са в риск. До момента още веднъж не е стартират ремонт ", обобщава Лазарова.

Още по тематиката може да видите тук:

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР