Японското правителство има амбициозни планове за полупроводниковата индустрия. До 2030

...
Японското правителство има амбициозни планове за полупроводниковата индустрия. До 2030
Коментари Харесай

Япония се стреми да утрои продажбите на чипове на вътрешния пазар до 2030 година

Японското държавно управление има амбициозни проекти за полупроводниковата промишленост. До 2030 година продажбите на полупроводници, създадени в Страната на изгряващото слънце, би трябвало да се утроят до 1 трилион йени (около 112,55 милиарда долара) годишно с помощта на големите вложения в промишлеността, съобщи японското Министерство на стопанската система, търговията и индустрията.

По-късно тази година се чака да бъде обновена съответната тактика за японската полупроводникова индустрия. Целта е сложена на фона на засилващата се конкуренция, с цел да се обезпечи устойчиво предложение на основни технологии. По публични данни на японските управляващи японските компании, произвеждащи чипове, свързани елементи и материали, съставляват към 10% от международните продажби в тази област или 37,46 милиарда $ през 2020 година Министерството счита, че през идващите 10 години ще е належащо да се влагат 82,4 милиарда $ в промишлеността от обществени и частни субекти и да се утроят продажбите.
-->
Стратегията за полупроводниковата и цифровата промишленост в началото беше завършена за 2021 година, само че управляващите имат намерение да я преразгледат, като извърнат внимание на въпросите, свързани с веригата за доставки - притежаването на полупроводници стана в действителност стратегическо на фона на разнообразни международни събития, които биха могли да застрашат стабилността на доставките.

Правителството към този момент засилва напъните си за обезпечаване на локално произвеждане на чипове в Япония, като даде обещание 520 млн. $ на новата компания за полупроводници Rapidus, основана предходната година от японски софтуерни колоси като Toyota и Sony. Компанията, която работи в тясно съдействие с IBM, възнамерява да стартира всеобщо произвеждане на чипове, употребяващи модернизиран 2nm процесор, в Япония още през 2027 година

Освен това тайванската TSMC и токийската Kioxia строят фабрики за полупроводници надлежно в префектурите Кумамото и Мие, също благодарение на държавни дотации. Японското държавно управление е решило да влага към 4,26 милиарда $ в построяването на новите уреди.

В края на 80-те години на предишния век Япония заемаше към 50 % от международния пазар на чипове, само че в този момент заради конкуренцията на многочислени задгранични корпорации като южнокорейската Samsung този дял е намалял към 5 пъти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР