Япония, Южна Корея и Филипините ще бъдат най-силно засегнати в

...
Япония, Южна Корея и Филипините ще бъдат най-силно засегнати в
Коментари Харесай

Косвени жертви: Кой ще бъде засегнат най-много от конфликт Китай-Тайван?

Япония, Южна Корея и Филипините ще бъдат най-силно наранени при положение на спор сред Тайван и Китай. Това сочи отчет на Economist Intelligence Unit (EIU), представен от CNBC.      EIU базира прогнозата си на " сюжет на цялостен спор, включващ директно военно присъединяване на Китай, Тайван и Съединени американски щати " и се основава на презумпцията за ескалация от страна на Китай. Анализът прави оценка риска от директно китайско военно нахлуване против Тайван като " доста малко евентуален ", само че в случай че това се случи, точно тези три стопански системи ще бъдат " най-уязвими " заради близостта си до Тайванския пролив и сериозните търговски връзки с Китай.    Най-важното обаче е, че и трите страни са съдружници на Съединени американски щати по контракт.    Китай гледа на самоуправляващия се Тайван като на отцепническа провинция, която би трябвало да се сплоти с континенталната част на страната. А на какво е подготвен Пекин това да се случи излиза наяве от изявление на китайския президент Си Дзинпин, който декларира, че Китай " ще се стреми към вероятността за спокойно обединяване ", само че " в никакъв случай няма да обещае, че ще се откаже от потреблението на мощ ".   

Тайван се възприема като суверенна и обособена от Китай страна, която се ръководи сама, откогато националистическото държавно управление бяга от континента през 1949 година след продължителна революция. През годините напрежението сред държавните управления на Тайван и Китай пораства.  
В отчета се показва, че в Япония, Южна Корея и Филипините се намират бази на Съединени американски щати, което акцентира уязвимостта им от превантивна китайска офанзива, в случай че Пекин реши да стартира война.    " Очакваме присъединяване на Съединени американски щати да задейства районните съюзи за сигурност на тази страна, което ще донесе директни последствия за Австралия, Япония, Нова Зеландия, Филипините и Южна Корея, както и за други страни, в които се намират американски бази, като Тайланд и Сингапур. "     Съединени американски щати нямат контракт за взаимна защита с Тайван и не са задължени да пазят острова. Въпреки това в Закона за връзките с Тайван от 1979 година се показва, че Съединени американски щати " ще дават на Тайван такива отбранителни артикули и отбранителни услуги ", каквито могат да бъдат нужни, с цел да " разрешат на Тайван да поддържа задоволителен потенциал за самозащита ".   Силно уязвими    EIU показва и няколко " мощно уязвими пазара ": Австралия, Малайзия, Тайланд и Виетнам, както и Хонконг.   

Специално за Хонконг организацията акцентира, че той е изложен на по-малък риск от физическо опустошаване, в сравнение с от последствията от евентуалните стопански, капиталови и финансови рестрикции за Китай. 
Хонконг, някогашна английска колония, се връща под китайско ръководство през 1997 година Азиатският финансов център се ръководи на правилото " една страна, две системи ", което му дава по-голяма автономност спрямо други градове в континентален Китай.    В отчета се показва, че при положение на спор и в случай че бъдат наложени наказания както на Китай, по този начин и на Хонконг, това ще провокира овакантяване на забележителна част от популацията на града и приключване на капитали, както и внезапен спад на входящите финансови потоци.    Що се отнася до Австралия, Малайзия, Тайланд и Виетнам, EIU счита, че рисковете, пред които са изправени те, се дължат най-много на необятните им търговски връзки с Китай; зависимостта им от полупроводници от Тайван; и смисъла на международните търговски потоци за локалните им стопански системи.   

Освен това и Малайзия, и Виетнам биха били изложени на евентуален спор с Китай, в случай че враждебността сред двете страни на пролива се популяризира в Южнокитайско море, където те имат разногласия с Пекин. 
Отделно от това EIU счита, че Австралия ще бъде съществено изложена на риск при положение на експлоадиране на спор, защото страната е по-активно ангажирана с въпросите на районната сигурност, което допуска, че тя може да играе по-пряка роля във всеки спор сред Китай и Тайван. Освен това присъединяване ѝ в пакта AUKUS, съюз за сигурност, включващ още Обединеното кралство и Съединените щати, и разполагането на военни кораби в Южнокитайско море демонстрира " мощен интерес към въздържане на нарушаванията на статуквото в региона на сигурността в Азия ".     Между Австралия и Китай и в този момент тлее комерсиално напрежение, откакто Канбера поддържа апелите за интернационално следствие на метода, по който Пекин се е справил с Covid-19, подчертава CNBC.   

Тайван и международната промишленост за чипове 
Тайван, който ще бъде стопанската система в центъра на всичко това, несъмнено, ще понесе най-тежките последствия при положение на спор. Това ще провокира разтърсвания, които ще ударят съществено международната полупроводникова промишленост.     През март Economist пресмята, че Тайван създава 60% от полупроводниковите чипове в света и 90% от най-модерните чипове.    Според EIU един спор ще откъсне тайванските леярни, като в най-хубавия случай ще бъдат нарушени въздушните и морските връзки. В най-лошия - оборудванията за произвеждане на чипове в Тайван ще бъдат изцяло унищожени.    И в двата случая въздействието ще се усети както нагоре, по този начин и надолу по веригата - производителите на съвременно съоръжение за произвеждане на чипове няма да могат да доставят стоките си в тайванските леярни, а готовите чипове от Тайван няма да могат да бъдат изнасяни. Това ще засегне клиентите, които разчитат на тези подготвени чипове за своите артикули - от смарт телефони, през бяла техника до коли.    Но спорът към Тайван ще засегне и други пазари.   

Япония е водеща в района от позиция на вноса на чипове от Тайван с 47,6% от общите доставки. Сингапур и Малайзия допълват челната тройка, като зависят от тайвански чипове надлежно за 40,5% и 27,2% от общия си импорт на чипове. 
EIU признава, че самият Китай е главен експортьор на полупроводници, само че при положение на спор сред двете страни на пролива снабдяването от китайския пазар ще бъде мъчно заради нарушената логистика и евентуалните забрани от страна на Съединени американски щати и други страни.    Макар че се поставят старания за диверсифициране на производството на полупроводници в други елементи на Азия и Съединени американски щати, EIU счита, че тези старания евентуално ще " продължат с години " и ще изискват големи капиталовложения. Това значи, че при положение на загуба на тайванското произвеждане предприятията и фирмите, и законодателите ще имат доста малко благоприятни условия за бърза реакция.    Значението на Тайван в международната търговия надали ще се промени скоро, счита EIU, и поради конкурентоспособността му в производството, логистиката и транспортните мрежи, експлоадирането на спор Китай-Тайван ще окаже мощно отрицателно въздействие върху бизнеса.    С оглед на това " тактиките за подготовка за спор в Тайванския пролив евентуално ще би трябвало да се съсредоточат по-скоро върху понижаване на риска, в сравнение с върху цялостното му отбягване ", декларират в умозаключение от EIU. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР