Япония тази година се самоубиха необичайно много известни личности. Първи

...
Япония тази година се самоубиха необичайно много известни личности. Първи
Коментари Харесай

Толкова много хора се самоубиват в Япония... Защо

Япония тази година се самоубиха извънредно доста известни персони. Първи посегнаха на живота си 22-годишната риалити звезда Хана Кимура и 30-годишният ефирен артист Харума Миура. И двамата бяха оставили прощални писма.

Преди броени седмици се самоубиха още две актриси - на 36 и 40 години.

Но и оттатък лъча на прожекторите в страната прекомерно доста хора поставят завършек на живота си: през август броят на самоубилите се доближи 1850 за месеца, растеж от 15% по отношение на същия месец на миналата година, споделя

Правителството призна, че е налице притеснителна наклонност и усили с цели 40% бюджета си за предварителна защита на самоубийствата, който доближи 29 милиона евро. А тези пари са извънредно нужни.

По време на пандемията многочислени неправителствени организации, които оказваха помощ по телефона и организираха съвещания, ограничиха активността си и от ден на ден разчитат на дарения. А потребността от тяхната работа пораства непрекъснато.

Предимно дами и от ден на ден младежи

Специалистите са уверени, че повишаването в броя на самоубийствата се дължи точно на пандемията. В началото в Япония, както и в доста други страни по света, влязоха в действие ограничавания в публичния живот и персоналните контакти внезапно понижиха. Първоначално хората се активизираха за справяне с заплахата.

През първата половина на годината в Япония даже имаше по-малко самоубийства от нормално.

После обаче обществените и стопански последици от корона-кризата започнаха все по-болезнено да се отразяват върху психическото здраве на японците. Процентът на безработните взе да пораства, многочислени дребни предприятия банкрутираха, редица притежатели на дребни бизнеси затънаха в задължения.

Ръстът на самоубийствата е изключително видим на фона на релативно ниската смъртност в следствие от Ковид-19. Пандемията е покосила до момента 1600 японци, а броят на самоубийците към този момент доближи 13 000.

Най-тревожно е ситуацията във възрастовата група на дамите сред 20 и 40-годишна възраст. Здравният експерт Масахару Маеда от университетът във Фукушима счита, че аргументите са основно стопански.

Той изяснява, че дамите в тази възрастова група най-често губят работните си места заради пандемията, защото доста от тях работят на краткотрайни контракти или на повърхностен работен ден.

Друга изключително застрашена група са подрастващите, измежду които броят на самоубийствата пораства към този момент от години. Само през август се самоубиха близо 60 възпитаници - два пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Специалистите считат, че този растеж се дължи на разнообразни фактори. Често повода е мобинг, само че и възобновените занятия в учебно заведение и обвързваният с това мощен напън децата бързо да наваксат пропуснатото също играят огромна роля.

"Чуваме към този момент за петгодишни деца, които приказват за гибел ", споделя Хироюки Нишино, началник на организация за подкрепяне на деца.

И в други страни броят на самоубийствата пораства

Броят на самоубийствата нараства и в други страни по света. Твърди се, че и в прилежаща Южна Корея от ден на ден хора протягат ръка на живота си.

Според Фондацията за попречване на самоубийствата в Индия, две трети от терапевтите оповестяват за възходящ брой самонаранявания и опити за самоубийства.

А в Съединени американски щати, съгласно едно изследване от месец май, през идващите 10 години ще има "допълнителни 75 000 души, умрели от обезсърчение " - тук влизат както самоубийците, по този начин и наркозависимите.

Световната здравна организация (СЗО) открива, че в 60 от общо 130 страни, членуващи в организацията, грижите за психическото здраве на хората са занемарени заради пандемията.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР