Министърът на младежта и спорта Георги Глушков заяви, че проблемите

...
Министърът на младежта и спорта Георги Глушков заяви, че проблемите
Коментари Харесай

Министър Глушков: Да се вдигнат парите на клубовете! Спорт се прави именно там

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков съобщи, че проблемите на спорта при подрастващите може да се решат единствено с повишение финансирането на спортните клубове. Той беше посетител в предаването „ Арена Спорт " по Българска национална телевизия, където разяснява настоящите въпроси пред спортния бранш.

 

„ Единственото решение за проблемите в спорта при подрастващите е да се вдигнат парите на клубовете! Спорт се прави точно там ", сподели министър Глушков.

 

Той показа по какъв начин е избрал екипа си и по какъв начин се усеща като началник на българския спорт.

 

„ От 2011 година съм президент на БФБаскетбол. През всички тези години съм бил в служебна връзка с специалистите в Министерството на спорта. Познавам работата им, построил съм мнение за тяхната професионална експертиза. От тази позиция за мен беше елементарно да образувам екипа си, откакто ме поканиха за длъжностен министър на младежта и спорта. Доверих се на хора, потвърдени специалисти, с дълготраен опит в администрацията и в частност в спорта, съобщи Глушков. – На министерския пост е динамично и е с напрежение. Но съм привикнал да работя под пара. Не може да ме тормози този темп. Могат и ме тормозят проблемите на спорта ни, които се пробвам да вземам решение. "

 

В началото на месеца стана ясно, че български баскетболисти са осъдени от ФИБА за нарушение на феърплея. Глушков е спокоен, че БФБаскетбол е взела нужните ограничения.

 

„ Има кой да гледа, кой да проверява и кой да санкционира за нередности в българския баскетбол, разяснява Глушков. - Преди 7 години като президент на БФ Баскетбол сключих контракт против възнаграждение компания да реализира мониторинг на залози във водещите спортове в Европа. От 4 години Sportradar дава сигнали към ФИБА, към БФБ и надлежно към Главна дирекция " Национална полиция ". След сигнали, подадени от Sportradar, аз в качеството си на президент на федерацията реализирах връзка с ФИБА. В БФ Баскетбол има назначен човек на служба „ офицер за феърплей ". Той е връзката на ФИБА със Sportradar, БФ Баскетбол и " Национална полиция ". Аз съм твърдо срещу сходен жанр дейности на спортисти. Важно е да се знае, че има кой да гледа, кой да проверява и кой да санкционира. Като президент съм бил и ще бъда корав, в този момент и като длъжностен министър на спорта, против всичко, убиващо спорта ", разяснява Глушков.

 

Министърът удостовери, че първият му приоритет е осъществен и е обезпечено финансирането на спортните клубове.

 

„ Още при встъпването си в служба като министър на младежта и спорта сложих като главен цели бързото подсигуряване на българските спортни клубове. Имаше закъснение с разглеждането на плановете, което към този момент е преодоляно, показа министър Глушков. - Проекти на 861 спортни клуба в 52 типа спорт на обща стойност близо 14 млн. лв. са утвърдени по Програмата за развиване на спортните клубове към 15 май. Предстои разглеждането на плановете на 48 клубa от 5 спорта, които са отсрочени заради неналичия в документите. "

 

Министър Глушков разяснява и проблемите с федерацията по повдигане на тежести.

 

„ Част от проблемите с повдигането на тежести разрешихме, друга част би трябвало да си решат от федерацията сами. С екипа ми вложихме съществени старания, с цел да установим всички пречки в обстановката и съм щастлив, че в последна сметка успяхме да осигурим присъединяване на трите момчета в Париж, показа министър Глушков. - Федерацията към този момент има отговорности единствено към страната – в частност към ММС и Национална агенция за приходите. Много значима стъпка е това, че елиминирахме трудността към присъединяване на състезателите на Париж, откакто успяхме да погасим задължението от $36 600 към Международната федерация. За което сърдечно благодаря и на Асен Христов, чиято компания подаде ръка в този миг. "

 

Министър Глушков приказва и за спортното безчинство.

„ В последния парламент от Красен Кралев и Маноил Манев беше импортиран Закон за футболното безчинство. Не стигна времето да бъде признат, само че ММС го поддържа и той би трябвало да се внесе неотложно и в новото Народно заседание ", съобщи Глушков.

 

Олимпийските игри към този момент са напълно близо.

„ Има напълно малко време до Олимпийските игри и подготовката на спортистите ни е обезпечена, откакто взехме решение и казуса с обезпечаването финансирането на тримата щангисти с квоти. Финансирането е заложено в договорите с федерациите, а и програмата за олимпийска подготовка е с закрепени суми за другите пера от подготовката, сподели Глушков. - Има още известно време, в което олимпийският ни отбор може да се усили. До момента имаме 32 извоювани квоти. Очаквания имаме още в леката атлетика, бокса, плуването. Шансовете ни за оценки са във повдигане на тежести, битка, фехтовка, таекуондо, бокс, художествената гимнастика. Но това са Олимпийски игри – всичко може да се случи. "

 

В диалога в „ Арена спорт " беше наранена и тематиката за спортната инфраструктура в България.

 

„ Забавяне през последните 3 години сигурно има, разяснява Глушков. - Националната стратегия за споделено финансиране на капиталови спортни планове, която беше призната в края на 2023 година е порочна и неработеща. Дават се пари единствено там, където общините вземат участие, а не където има нужда. Защото спортните клубове няма по какъв начин да обезпечат 50% съфинансиране. Преди се даваха средства там, където е належащо и където заслужават. И статистиката демонстрира, че бяха построени или реновирани над 100 спортни обекта. Сред тях зали по повдигане на тежести, бокс, по битка, спортна пукотевица, волейбол. Изграждаше се инфраструктура както за професионален, по този начин и за всеобщ спорт. Изградиха се както огромни, представителни обекти, по този начин и такива за тренировки и всеобщ спорт. През последните три години това спря и е доста значимо да продължи, тъй като инфраструктурата е в основата на спорта.

 

В края на присъединяване си в Българска национална телевизия министър Глушков се срещна със спечелилата квота в битката Юлияна Янева, на която пожела триумф на идните Олимпийски игри в Париж.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР