Writers Guild of America (WGA), съвместна организация на два американски

...
Writers Guild of America (WGA), съвместна организация на два американски
Коментари Харесай

Стачка на сценаристи парализира телевизионната и филмовата индустрия

Writers Guild of America (WGA), взаимна организация на два американски профсъюза, представляващи телевизионни и кино сценаристи, разгласи ефикасни протестни дейности, оповестява Engadget и прибавя:

„ Основната причина за недоволството е обвързвана със стрийминг продукциите, като съгласно организацията студията на процедура основават " гиг стопанска система " в границите на промишлеността “.

От другата страна на масата стои Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), комерсиална асоциация, която съставлява над 350 американски телевизионни и кино продуцентски компании. Според нея WGA " не желае " да направи компромис по основни въпроси като наложителното наемане на чиновниците.

" Бордът на шефовете на WGAwest и Съветът на WGAeast, действайки в сходство с пълномощията, предоставени им от техните членове, гласоподаваха единомислещо за оповестяване на стачка, считано от първата минута на 2 май, вторник ", излиза наяве от профила на WGA в Twitter. " Решението беше взето след шест седмици на договаряния с Netflix, Apple, Disney, wbd, NBCUniversal, Paramountplus и Sony под егидата на AMPTP. "

Последиците от спирането на договарянията ще се усетят незабавно, показват още от Engadget, защото едни от най-гледаните телевизионни продукции ще бъдат прекратени още от през днешния ден. Стачката ще замрази и филмовата, и телевизионната продукция, засягайки центрове като Лос Анджелис, Ню Йорк и Атланта.

Тази обстановка към този момент забави старта на някои стратегии, разяснява президентът на FilmLA Пол Одли пред Variety.

Последната сходна стачка на сценаристите в Холивуд датира от ноември 2007 година и продължава 100 дни.

Иначе и двете страни декларират, че са подготвени да продължат договарянията, само че наподобява, че за момента позициите се разминават доста. " Основните противоречиви точки " съгласно AMPTP са настояването на гилдията за най-малък брой телевизионни сценаристи на предаване, вариращ от 6 до 12, както и обезпечен най-малък брой седмици претовареност на сезон (от 10 до 52). Студиата отхвърлят и двете оферти, без да вършат контраоферта.

Други противоречиви въпроси засягат искане за спомагателни хонорари за стрийминг на продукция, които да регистрират триумфа на предаванията, нарастване на минималните хонорари с до 6% (AMPTP предлага най-вече 4%), както и регулации на изкуствения разсъдък, които не му разрешават " да написа или пренаписва литературни творби " или такива да се употребяват като първоначален материал.

Според WGA AMPTP се е съгласила само да изследва въпроса с изкуствения разсъдък.

Добрата вест за гилдията е, че има и някои области на единодушие - обезпечен най-малко на възнаграждение за сценаристите, които печелят по-малко от избрана сума, и спомагателни възнаграждения за сюжети на щатните сценаристи.

И въпреки всичко от WGA са безапелационни: " Компаниите разрушиха този бизнес. Това е екзистенциална рецесия, пред която са изправени сценаристите ".

 

 

The Board of Directors of the @WGAwest and the Council of the @WGAeast, acting upon the authority granted to them by their memberships, have voted unanimously to call a strike, effective 12:01 AM, Tuesday, May 2.
— Writers Guild of America West (@WGAWest) May 2, 2023
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР