Трябва да задълбочим създаването на т.нар. Бранд България, каза при

...
Трябва да задълбочим създаването на т.нар. Бранд България, каза при
Коментари Харесай

Евтим Милошев: Трябва да задълбочим създаването на “Бранд България“

Трябва да задълбочим основаването на така наречен Бранд България, сподели при визитата си на античния град Мисионис край Търговище служебният министър на туризма Евтим Милошев. На старината – един от стоте туристически обекта на България, Милошев бе посрещнат от проф. Николай Овчаров, регионалния шеф на Търговище Гергана Цонева и кмета на общината Дарин Димитров, съобщи Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Идеята на служебния министър е повече министерства и повече ведомства да се обединят в името на културния туризъм. „ Защото за развиването на културния туризъм, изобщо на туризма, имат отношение няколко министерства, локалните общини. Това е надалеч по-мащабен план и би трябвало да бъде по различен метод проведен. Всичко е обвързвано с това по какъв метод ще се провеждат средствата и по какъв начин стратегиите ще могат да работят по най-ефективния метод “, сподели още Милошев.

Той остана впечатлен от видяното на обекта и от описа за многовековната история на крепостта, поднесена му от проф. Овчаров и научния началник на обекта Стефан Иванов от екипа на Регионалния исторически музей в Търговище. 

Евтим Милошев акцентира, че припознава културния туризъм като своя персонална идея, предвид на цялата си биография. „ Смятам, че за културния туризъм в България има големи предпоставки. Второ, това е нещо, което е целогодишно и към него могат да се развиват всички други форми на туризъм “, бе безапелационен служебният министър. 

Проф. Николай Овчаров напомни, че обектът към този момент има акт за благосъстоятелност. Общината към този момент ще може да кандидатства по европейски планове.

Овчаров още веднъж напомни за предпочитаните обекти, които да служат като репери в културния туризъм на страната. Програмата за предпочитаните обекти е призната през 2021 година, работи се по нея тук и на разнообразни обекти в страната, две години по-късно тя е спряна. В новия бюджет са планувани към 1,9 млн. лв. още веднъж за тези пет обекта. “ Това са пари, отвън постоянните за разкопки. Лошото е, че ги прекарват през Министерството на културата и ние не сме работили по такава система “, изясни проф. Овчаров. Той прикани служебният министър да оказва помощ, с цел да се придвижат писмата на общините и разкопките да започнат навреме. 

Мисионис е един основен за района обект, основен сред старите български столици. Мисионис е предишното на нашия град, само че той би трябвало да бъде настояще и бъдещето на Търговище, уточни кметът Дарин Димитров. „ Затова гледаме да създадем всички по силите си, девет години се борим Мисионис да бъде даден на общината, с цел да можем да аплайваме по европейски планове - най-много обектът да се социализира и да се усъвършенства достъпът до него “, заключи кметът. 

При визитата си в Търговище служебният министър и екипът му ще имат среща с представители на бизнеса.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР