Вятърните турбини продължават да увеличават размерите си - всяка лопатка

...
Вятърните турбини продължават да увеличават размерите си - всяка лопатка
Коментари Харесай

По-малки размери, по-малко разходи: Уникалната вятърна турбина на Airloom

Вятърните турбини не престават да усилват размерите си - всяка лопатка може да бъде по-дълга от футболно игрище, а една офшорна турбина, конфигурирана неотдавна в Китай, е висока колкото 50-етажна постройка. Изработването на основата за общоприета турбина пък може да отнеме 40 камиона с бетон.

Мащабът прави технологията скъпа за създаване и поддръжка. Но стартъп, наименуван Airloom, написа Fast Company, понижава размерите и разноските за вятърна сила посредством фундаментално преосмисляне на дизайна.

В полето край дребния град Пайн Блъфс, Уайоминг, първообраз демонстрира по какъв начин работи новата технология. Вместо три огромни лопатки на една кула, 82-метрови стълбове поддържат трасе с 33-метрови " крила ", които са прикрепени отвесно. Когато вятърът духа, крилата се движат към трасето и създават сила.

" Вместо да се въртят в кръг, тези крила се движат по трасето и генерират механична мощ, тъкмо както перката на вятърна турбина върти редуктор в центъра ", споделя Нийл Рикнър, който неотдавна се причислява към компанията като основен изпълнителен шеф.

Той споделя, че типичните вятърни турбини са големи, защото съществуването на великански лопатки значи, че върховете им могат да се движат по-бързо и да създават повече сила. Но новият дизайн може да реализира същия резултат с по-малко елементи.

" Разполагаме със относително елементарна конструкция, която дава отговор на това, което всъщност е върхът на лопатката на вятърната турбина ", споделя Рикнер.


Airloom Energy

Използването на по-малко материали значи по-ниски финансови разноски - структурата коства по-малко от 1/10 от цената на обичайната турбина, а също по този начин е по-евтина за инсталиране.

Поставянето на обичайната вятърна турбина може да изисква големи кранове, чиято доставка да коства стотици хиляди. Компонентите на новата система могат да се доставят по-лесно, което прави допустимо инсталирането на вятърна сила тук-там, които в предишното са били прекомерно труднодостъпни. А всички елементи се побират в общоприетоо тракторно ремарке.

Оборудването на Airloom може да се конфигурира на аграрни полета, като под него се отглеждат култури. То може да бъде ситуирано и до пътища наоколо до електропроводи, тъй че да е належащо по-малко окабеляване за свързване към мрежата. То би трябвало да може да създава повече сила от общоприетите вятърни ферми на същата повърхност, защото обичайните вятърни турбини би трябвало да са ситуирани на по-голямо разстояние една от друга. Крайната цена на производството на сила може да бъде до 1/3 от тази на нормалните вятърни електроцентрали.


Airloom Energy

Очаква се създаването да е по-безопасна за птиците и прилепите, в сравнение с други вятърни турбини, макар че компанията към момента не е приключила изследванията за въздействието върху околната среда.

Компанията Airloom неотдавна набира начално финансиране в кръг, управителен от Breakthrough Energy Ventures. Тя към момента е в ранен стадий на развиване, само че възнамерява да построи пилотен план до 2025 година До 2026 година или 2027 година се планува да бъде направена комерсиална проява, обвързвана с мрежата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР